Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2022
Lifestyle / Destinații turistice

Vacanță de vară în România, la mare și în deltă

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Vacanță de vară în România, la mare și în deltă Share Vacanță de vară în România, la mare și în deltă


Mulți au sperat ca vara anului 2022 să fie un punct de cotitură în turismul românesc de la începutul pandemiei. Pentru că e prima vară în care avem toate ușile deschise și nu mai e nimeni în prag care să ne întrebe de mască și de certificat. Lumina de la capătul tunelului nu s-a arătat întocmai din cauza războiului și a creșterii prețurilor. Cu toate acestea, litoralul și delta rămân locul perfect în care să-ți petreci vacanța de vară în România.

 

Turismul intern în scădere în vara în care așteptările erau ”ca-n vremurile bune” a fost confirmat și de Asociația Națională a Agențiilor de Turism. Printre cauzele frânării evoluției turismului în România din acest an sunt amintite războiul din Ucraina, țară cu care delta și litoralul românesc se învecinează la nord, dar și faptul că românii preferă să meargă în alte destinații încurajați de ridicarea restricțiilor și uneori de oferte mai convenabile, mai ales după doi ani în care mai mult au călătorit prin țară. Luna iulie nu a fost una pe măsură, din contră, rezervările au fost sub așteptări. Însă, predicțiile sunt că litoralul și delta vor avea vârf de sezon în luna august. Dacă n-ai planurile făcute deja, Marea Neagră și Delta Dunării sunt două destinații interne care merită luate în calcul și puse pe harta vacanței tale de vară.

" "

Vacanță de vară în România, la mare și în deltă

Litoralul românesc e una dintre cele mai populare regiuni turistice din România. Cu o lungime de 245 km, litoralul românesc se întinde de la granița cu Ucraina, în nord, până la granița cu Bulgaria, în sud. Pe această porțiune se află și cele mai multe stațiuni. Dintre cele 15 stațiuni în total, cele mai multe sunt concentrate în județul Constanța, fiecare având specificul ei: Vama Veche – considerată cea mai boemă dintre stațiuni, paradisul oamenilor liberi și nonconformiști, Neptun și Olimp – despre care se spune că sunt cele mai luxoase, selecte și elegante stațiuni de pe litoralul românesc, Costinești – asociată cu tinerii și petrecerile care se termină în zori, Eforie Nord și Eforie Sud – cunoscute mai ales pentru tratamentele cu nămol, Mamaia – stațiunea regină, preferată îndeosebi de cei cu apetit pentru mondenitate.

Vacanță de vară în România, la mare și în deltă

La nord de Mamaia, dar înainte de deltă, se află Plaja Corbu, cea mai nouă plajă amenajată de pe litoralul Mării Negre. Cu nisip fin şi apă curată, Plaja Corbu îşi întâmpină turiştii într-un ambient sălbatic şi liniştit, fără cluburi pe plajă şi restaurante zgomotoase. Plaja Corbu e una dintre puţinele oaze de linişte de pe malul Mării Negre.

Vacanță de vară în România, la mare și în deltă

Pășind deja în Delta Dunării, o altă recomandare e plaja Sfântul Gheorghe, situată la doar 3 kilometri de localitatea cu acelaşi nume. Dacă vrei să te ascunzi de mulţimea de turişti de pe litoralul românesc şi cauţi un loc aproape pustiu şi liniştit, această plajă e locul potrivit. Ca să ajungi în localitatea Sfântul Gheorghe va trebui să îţi laşi maşina la Tulcea sau Mahmudia, iar de aici să-ţi continui drumul cu barca sau vaporaşul. Pe lângă momentele de relaxare pe care le vei petrece pe malul mării, te vei putea bucura de întreaga zonă, peisaje şi fauna Deltei Dunării.

Vacanță de vară în România, la mare și în deltă

În ciuda tuturor zvonurilor alarmiste care s-au răspândit mai ales pe online, Delta Dunării e în prezent o destinaţie sigură, fiind una dintre cele mai izolate, unice şi protejate zone turistice din țară. Aici poți petrece o vacanţă de neuitat în natură, ţinând cont de activităţile de recreere specifice turismului deltaic: pescuit, plimbările pe canale cu bărcile deschide, traseele de caiac-canoe, plimbările cu bicicleta, birdwatching, explorarea cetăților și a satelor pescărești din zonă, o vizită în Pădurea Letea şi, nu în ultimul rând, plajele sălbatice, neamenajate, mai puţin populate, precum Gura Portiței, plaja Perișor sau plaja Periboina. De asemenea, Delta Dunării e destinaţia ideală dacă apreciezi gastronomia locală. Cele mai gustoase preparate locale sunt borșul de pește, plachia, chifteluțe din pește, cherdele dobrogene, ghismana. Delta e cu adevărat cu colț de rai, o oază de liniște și frumusețe, o lume a apelor, care te va cuceri și impresiona.

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută