Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/07/2022
Viața Orașului / CityZen

”Plăcile se tot ciocnesc” de Ciprian Ciocan

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Plăcile se tot ciocnesc” de Ciprian Ciocan Share ”Plăcile se tot ciocnesc” de Ciprian Ciocan


Dacă suntem foarte tăcuți, putem auzi plăcile tectonice cum se ciocnesc, se sparg, se încalcă una peste alta, cum nasc munți supraterani pentru alpiniști ori subacvatici pe care nu-i vedem decât pe Discovery, cum unesc sau separă continente.

Cam asta e feelingul de început de ani 2020, că vechile ordini economice, politice, culturale se ciocnesc greoaie și leneșe, chinuindu-se să nască lumea de mâine. Între plăci se zdrobesc prea des destine, familii, planuri de viitor, idealisme, centre comerciale, școli, biserici, povești de iubire, un prânz neterminat. Am trăit vremuri în care deși s-au simțit zbuciumate, direcția progresului părea că stă fermă deasupra noastră ca o stea călăuzitoare.

Vremurile acestea de rearanjări vin însă cu o cantitate rezonabilă de incertitudine, săgeata se învârtește în jurul axei, precum o ușă de western după ce noul tip rău tocmai a intrat în bar. Vechii aliați fie par dușmani, fie, unde dracul au dispărut? Vechea cale dreaptă s-a șerpuit rău, plus că, la naiba uite o alta cale dreaptă, ba nu, uite alta. OMG, FIECARE ARE CÂTE UNA! Departe de mine haosul relativizărilor fără sfârșit. Yes, but what about castorul pitic de cartier?!

Însă fie că ne place, fie că nu, plăcile se tot ciocnesc, culturile se ceartă în ceea ce pare o poziție de șah ce se repetă la infinit, doar că surpriză, la 10000467-a mutare o mică variație schimbă totul, o genă defectă, o eroare de transmisie. Vom ieși de cealaltă parte, poate cu mai mulți copaci și biciclete, poate cu mai puțin plastic și petrol ars, mai tolaranti pentru tot ce nu e NOI, poate cu mai puțină disponibilitate să ne omoram între noi pentru niște căcaturi scrise de un ideolog exaltat. Sigur nostalgici față de ziua de ieri, care nu era neapărat mai bună cu sucuri la dozator și bonibon, dar măcar era a noastră.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută