E perioada aia din an în care nu prea găsești român care să nu fi dat check-in de pe o plajă din Grecia. Însă, atunci când ți se face dor de mare și vrei să faci o escapadă spontană, fără prea multe planuri, fară complicații și fără să petreci prea mult timp de drumuri, tot litoralul românesc rămâne cea mai bună opțiune.
Din fericire există și destule plaje deosebite unde îți va fi greu să crezi că ești în România și unde te vei simți cu siguranță bine. Iată 7 astfel de exemple:
Sfântul Gheorghe
La Sfântul Gheorghe se ajunge mai greu, dar merită, pentru că plaja de aici pare infinită și se mai spune că ar avea și cel mai fin nisip de pe tot litoralul românesc. Din sat până la plajă faci în jur de 20-30 de minute pe jos. Găsești doar un mic beach bar la intrarea pe plajă, de unde-ți poți cumpăra o băutură rece. Altfel, nu mai există nicio construcție cât vezi cu ochii. În plus, între 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în interiorul zonei de camping, are loc Festivalul Internațional de Film ANONIMUL.
Mai mult, aici poți vedea cum se varsă Dunărea în Mare.
Albastru (Corbu)
Albastru a apărut pe plaja sălbatică de la Corbu în urmă cu 2 ani și se află la 160 de metri de buza mării. Găsești aici un beach bar foarte frumos, cu atmosferă boemă și oameni cool. E locul ideal pentru a te relaxa și pentru a te retrage la umbră atunci când nisipul devine prea încins sau atunci când vii să petreci o zi întreagă pe această plajă puțin populată în timpul săptămânii. Barul este plin de plante, are leagăne, perne pe care poți să lenevești la o bere, un cocktail sau la o cafea de specialitate. În plus, vei găsi și un meniu cu feluri delicioase de mâncare bazate pe ceea ce oferă marea.
Vadu
Aflată la 40 de km distanță de Constanța, plaja sălbatică de la Vadu este una dintre cele mai frumoase din România. Este un loc care atrage în primul rând oameni care fug de plajele aglomerate și gălăgioase, dar și pe cei care caută atmosfera pierdută a Vamei de odinioară. Această plajă face parte, de asemenea, din Biosfera Deltei Dunării, iar campingul și mersul cu mașina pe plajă sunt interzise. Însă, cei care vor să petreacă o zi aici trebuie să știe că pot parca mașina la Cherhanaua Bosoanca, dar doar dacă vor lua și masa aici, iar acest lucru este mai mult decât indicat, deoarece este unul dintre locurile de pe litoral unde poți mânca cel mai proaspăt pește din Marea Neagră.
Cochilia (Tuzla)
În anii trecuți, Cochilia a devenit rapid una dintre cele mai căutate plaje de pe litoralul românesc. Nu doar că este una dintre cele mai fotogenice plaje de la noi, dar era și una destul de exclusivistă, pentru că accesul se face doar cu rezervare. Însă, se pare că anul acesta beach barul de aici nu va mai funcționa, așa că accesul e la liber pentru toți cei care vor să vină să petreacă o zi pe plaja de aici. Este unul dintre locurile care, din poze, pare mai degrabă să ofere peisaje similare cu cele de pe insulele grecești. Anii trecuți, găseai aici hamace, perne imense, în loc de șezloange, şi leagăne în mare, dar şi un bar situat la înălţime, pentru o privelişte de care te saturi cam greu și la care vei tot visa. De asemenea, pe plaja de la Tuzla, foarte aproape, mai au loc din când în când și concerte sau festivaluri. Living Rock are loc aici în intervalul 19-21 august.
Plaja Agigea
Plaja Agigea este formată din două plaje mici, fiecare cu o cherhana la care se mănâncă bine. E de venit la plajă aici mai ales dacă vrei în primul rând să mănânci preparate din pește și fructe de mare excelente și abia în plan secund să faci și o plajă. Aici se află Pescăria lui Matei și Restaurant Golful Pescarilor, foarte populare printre gurmanzi. Lângă Golful Pescarilor există și o plajă privată care percepe o taxă de intrare. De reținut că aceasta este și cea mai apropiată plajă de la Marea Neagră de București, aflată la doar 3,5 km de Autostrada Soarelui.
Plaja Neversea
Festivalul Neversea și-a pus amprenta și pe felul în care arată plaja Modern din Constanța. În restul zilelor în care nu e festival, aici există o plajă amenajată foarte frumos, cu un beach bar cu o ofertă generoasă și cu șezlonguri și alte aranjamente comode. Atmosfera este foarte plăcută, nu doar pe timp de zi, ci și după lăsarea întunericului.
Plaja Reyna
Reyna este o altă plajă din Constanța care a fost amenajată destul de recent și care reprezintă o alternativă la aglomerația și prețurile exagerate din Mamaia. Există aici un beach bar și șezlonguri, iar zidul care separă faleza de plajă este decorat cu o pictură murală de mari dimensiuni, realizată de artistul urban constănțean Andrei Baciu. Ce este cu adevărat deosebit la această pictură e că este realizată cu vopsea care purifică aerul, pe o suprafață de 2.000 de mp. Se numește „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” și-și propune să transmită un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice. Aceasta are capacitatea de filtrare a aerului similară cu 80 copaci maturi.
În plus, Sunscreen, noul festival de film anunțat de organizatorii TIFF, va avea o serie de proiecții în aer liber la ediția din acest an, care are loc în Constanța între 8-11 septembrie.