Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2022
Festival Festivaluri 2022 Muzică

Ioan Big | Harta migraţiei triburilor de melomani în iulie

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan Big | Harta migraţiei triburilor de melomani în iulie Share Ioan Big | Harta migraţiei triburilor de melomani în iulie


Cu summit-urile dedicate cinematografiei şi teatrului – TIFF şi FITS – rămase în spate, luna iulie aparţine aproape integral festivalurilor de muzică. Triburile de melomani, al căror comportament migratoriu în vacanţă este determinat de predilecţia pentru o anume nişă stilistică, au parte în prima lor vară post-pandemică de propuneri practic… de nerefuzat.

Real, fiecare gen muzical îşi are un corespondent festivalier, începând chiar cu muzica clasică, dacă ne gândim la VARA MAGICĂ din Bucureşti, care se derulează din 6 iulie până pe 31 august, la Ateneu. Nu insistăm totuşi în exces pe arta cultă, fiindcă avem nevoie de un tratament intensiv cu sonorităţi care să ne gâdile plăcut nu doar auzul, ci şi sensibilitatea şi să ne facă să uităm de problemele noastre de zi cu zi.

Primul care a răspuns chemării a fost tribul EDM, fiindcă a petrece din nou 24/24 la cel mai mare festival de muzică de pe o plajă din Europa e realmente un vis şi nu întâmplător NEVERSEA (7-10 iulie) este asociat conceptului The Island of Dreams, dar presupun că şi nostalgicii erei MTV şi ai hiturilor optzeciste de Eurodance şi-au planificat deja escapada la Cluj, pentru că DISCOTECA ’80 se face chiar la începutul lunii. Saragossa Band, Lian Ross sau Francesco Napoli sună suficient de convingător ca să scoţi din debara pantalonii pensaţi şi bluzele cu paiete, pe 2 iulie. Young Forever!

Cei care n-au nevoie să retrăiască, ci doar să trăiască muzica, cu alte cuvinte, generaţiile trendy & cool, au şi ei programată o deplasare la Cluj, dar în perioada 13-17 iulie, când la Bonţida se întâmplă a 8-a ediţie a ELECTRIC CASTLE, cel mai complet festival dintre toate, ca arie de acoperire muzicală, de la Gorillaz la Irina Rimes şi de la Mogway la Peggy Gou.

În aşteptarea marii reuniri a triburilor iubitorilor de Rock de la ediţia aniversară ARTMANIA (Sibiu, 22-24 iulie), în cadrul căreia vor cânta, în premieră la noi, King Diamond şi ai săi Mercyful Fate, dar şi Transatlantic, supergrupul de Prog-Rock format din Mike Portnoy (Dream Theater), Pete Trewavas (Marillion), Neal Morse (Spock’s Beard) şi Roine Stolt (Flower Kings), Romexpo devine la Bucureşti, pe 16 iulie, o Mecca a Hard-Rock-ului prin senzaţionalul combo de show-uri Whitesnake-KISS, în festivalul ROCK THE CITY.

Am lăsat la urmă triburile de melomani ceva mai “aşezaţi”, degustători de broderii muzicale cu rădăcini seculare, care se vor reîntâlni în locurile bine ştiute, comunitatea de Jazz la Gărâna şi cea de Blues la Brezoi, nu că acestea ar fi complet distincte una de alta… nici pe departe. GĂRÂNA JAZZ FESTIVAL (07-10 iulie) a anunţat cântări-eveniment precum cea aniversară de 55 de ani Soft Machine sau concertul lui Frank Gambale All Star Band, dar nici OPEN AIR BLUES FESTIVAL BREZOI (19-24 iulie) nu se lasă mai prejos, cu headlineri ca Rick Estrin, Popa Chubby, Eric Gales şi Elles Bailey.

Una peste alta, poate spune cineva că în iulie nu are pretexte pentru a revedea sau a cunoaşte semeni cu care împărtăşeşte aceleași preferinţe muzicale? Cred că nu, aşa că o să ne vedem la vreun festival. Sau… la mai multe.

Pentru lista completă de evenimente intră aici: Evenimente-Romania

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.