Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/06/2022
Festival Artă & Cultură / Performing arts

Iunie, luna summit-urilor în artele performative

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Iunie, luna summit-urilor în artele performative Share Iunie, luna summit-urilor în artele performative


Ca în fiecare an, odată cu apropierea vacanţei de vară şi a închiderii stagiunii, dependenţii de experienţe culturale se văd privaţi o vreme de spaţiile uzuale de întâlnire din propriul habitat urban – sălile instituţiilor de spectacol – şi de o ofertă constantă de pretexte de going out, iar planurile lor de deconectare estivală trebuie să se clădească în principal în funcţie de pop-up-urile festivaliere. Care dobândesc un caracter aparte în 2022, constituindu-se în premise singulare de reluare a tradiţiei reunirii triburilor culturale din toată ţara (şi nu numai) după izolarea pandemică. Din perspectiva turismului cultural, luna iunie este una de vârf prin adevărate summit-uri, care, în ansamblul lor, acoperă întreg spectrul artelor performative.

Iunie, luna summit-urilor în artele performative

Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu [FITS]

(Sibiu, 24 iunie-3 iulie).

Utilizarea acronimului e mai potrivită întrucât FITS eludează cuvântul ‘teatru’, nemafiind demult exclusiv o celebrare a acestei forme de expresie. Mai ludic şi mai efervescent ca oricând, FITS deschide porţi spre o varietate fenomenală de produse performative, de la instalaţii, circ contemporan şi performance-uri de dans, la concerte, musicaluri şi reprezentaţii de teatru. Indiferent că sunt creaturile din Les arrière-mondes ale trupei de dans Mossoux-Bonté sau oamenii din Opera de trei parale a lui Răzvan Mazilu, de originalitatea columbienilor Puerto Candelaria sau de spectacolul non-verbal R&J al studenţilor ieşeni, FITS transformă Sibiul într-o Mecca a iubitorilor artelor performative.

Iunie, luna summit-urilor în artele performative

Transilvania International Film Festival [TIFF]

(Cluj, 17-26 iunie).

Dacă anul trecut, în pandemie, peste 100,000 de iubitori de cinema au sărbătorit împreună reîntoarcerea în săli, vă puteţi imagina anvergura ediţiei din 2022. Ca şi FITS, TIFF oferă o experienţă culturală eclectică, care depăşeşte hotarele cinefiliei, fiindcă dincolo de posibilitatea de a viziona zeci de producţii în (avan)premieră, care vor fi lansate la noi abia după câteva luni sau deloc, publicul este tentat cu o serie de hibrizi culturali cu caracter de eveniment special, în care filmul reprezintă pretextul, nu şi forma de expresie, indiferent că ne gândim, de exemplu, la cine-concertul Moonwalk One al trioului The Invaders sau la filmul Breaking Bread, complementat cu experienţa gastro in secţiunea Film Food.

Iunie, luna summit-urilor în artele performative

Bucharest Opera Festival

(Bucureşti, 24 iunie-2 iulie).

Toate operele naționale din România (București, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara), plus opera din Craiova şi cea din Chişinău, la prima ediţie a unui festival foarte ambiţios. 9 spectacole de operă, operetă şi balet programate, zeci de soliști, regizori și dirijori de top ai scenei muzicale actuale… Andrei Șerban, Tompa Gábor, Silviu Purcărete, nu cred că mai sunt necesare alte detalii pentru a defini acest summit al artei lirice naţionale.

Şi pentru că muzica live caştigă teren în faţa artelor performative aflate la final de stagiune, sigur că festivalurile ‚de vârf’ din Pop culture sunt mai numeroase – SAGA (Bucureşti, 3-5 iunie), Baricada Folk Brezoi (Vâlcea, 17-19), Rocanotherworld (Iaşi, 23-26) -, doar că ele se regăsesc pe o altă filă de poveste…

Cover – Photo by Engin Akyurt, pexels.com

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.