Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/04/2022
Viața Orașului

Parada Junilor revine pe străzile Brașovului, în Duminica Tomii

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Parada Junilor revine pe străzile Brașovului, în Duminica Tomii Share Parada Junilor revine pe străzile Brașovului, în Duminica Tomii


După doi ani de întrerupere, din cauza restricțiilor legate de pandemie, anul acesta Brașovul reia tradiția Coborârii Junilor în cetate, o tradiție care este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Brașovului, care dă identitate Brașovului și care este unic în țară, nu numai pentru simbolistica sa, ci și pentru amploarea pe care o are.

Ca de obicei, Parada Junilor și evenimentele din timpul Săptămânii Luminate sunt organizate de municipalitate în parteneriat cu Asociaţia „Uniunea Junilor din Șcheii Braşovului şi Braşovul Vechi”, care reprezintă toate cele 7 cete de juni, iar Consiliul Local a aprobat un buget de 225.000 lei pentru paradă și aceste evenimente.

În plus, în perioada 29 aprilie – 1 mai vor avea loc în Piața Sfatului un Târg de Artă Tradițională și Meșteșuguri și un Târg al Producătorilor Locali, în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și respectiv cu comunitatea ROMO. Cele două parteneriate au venit în urma solicitărilor de la cei doi parteneri și au fost aprobate de Consiliul Local, la fel ca și regulamentele și condițiile de selecție a participanților. În urma selecției, 32 de participanți vor fi prezenți la standurile târgului meșteșugarilor și 17 la târgul producătorilor locali.

„După Săptămâna Luminată, în Duminica Tomii, are loc, după doi ani de pauză, Parada Junilor, paradă care este susținută cu drag de administrație, care ne-a ajutat foarte mult. Vom fi un număr de 215 juni călare, pe același traseu care a fost an de an. Invităm toți brașovenii,și nu numai, să participe alături de noi și să vină la Pietrele lui Solomon, să ciocnim un ou roșu și să bem un pahar împreună“, a declarat Marius Gonțea, secretar al Asociației Uniunea Junilor din Șcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

Restricții de circulație propuse pentru paradă

215 călăreți vor defila în Duminica Tomii, pe 1 mai, pe traseul deja consacrat: Piaţa Unirii – str. Mureşenilor – Prefectură – str. Republicii – Piața Sfatului – Poarta Șchei – Piaţa Unirii – Pietrele lui Solomon. Plecarea junilor din Piața Unirii se va face la ora 11.00, iar sosirea la Pietrele lui Solomon, unde junii vor descăleca și se vor duce la locurile rânduite pentru fiecare ceată, pentru a petrece alături de prieteni și de toți cei care doresc.

Restricțiile de circulație propuse spre aprobare Comisiei de circulație sunt aceleași ca și în anii trecuți, astfel:

Începând cu ora 7.30, pe tot parcursul zilei – va fi blocat accesul auto spre Pietrele lui Solomon, din Piaţa Unirii. Riveranilor li se va permite accesul între Piaţa Unirii şi str. Podul Creţului până la ora 10.00 şi după ora 14.00;

Ora 10.00 – va fi blocat accesul auto spre Piaţa Unirii – în dreptul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitate); Şirul Gheorghe Dima, str. Constantin Brâncoveanu str. Prundului şi str. C-tin Lacea vor fi închise;

Ora 10.30 – va fi blocat accesul auto pe str. Mureşenilor;

Ora 11.15 – accesul auto pe b-dul Eroilor va fi închis;

Ora 11.00 – Coborârea Junilor din Piaţa Unirii.

Şi anul acesta, a fost propusă restricţionarea traficului auto pe strada Constantin Lacea, de la intersecţia cu strada Luca Arbore şi până spre Piaţa Unirii, în intervalul 9.45 – 11.00, accesul fiindu-le permis doar riveranilor.

Până la trecerea grupurilor de juni pe bulevardul Eroilor, va fi interzisă parcarea autoturismelor în parcarea situată în dreptul Parcului Titulescu, până la trecerea de pietoni de la Modarom. Închiderea accesului în această parcare se va face de sâmbătă seară, după ce, pe tot parcursul zilei, polițiștii locali îi vor înștiința pe cei care își parchează mașinile în această parcare cu privire la necesitatea eliberării locurilor de parcare în cursul zilei de sâmbătă.

O decizie finală în legătură cu restricțiile se va lua joi, în cadrul comisiei de circulație. Secvenţial, traficul va fi redeschis pe măsură ce coloanele de juni vor trece pe fiecare stradă. De asemenea, proprietarii teraselor de pe traseul paradei, în special cei de pe strada Republicii, au fost anunțați încă de săptămâna trecută că trebuie să ridice terasele pentru buna desfășurare a paradei, și au și luat la cunoștință acest lucru, pe bază de semnătură.

Totodată, primăria a pregătit deja locul de picnic de la Pietrele lui Solomon, care a fost curățat și ecologizat și care va fi punctul final al evenimentelor de duminică. Au fost făcute reparațiile necesare la mese, bănci și vetrele de grătar, iar participanții la sărbătoare vor avea la dispoziție coșuri de gunoi și toalete ecologice, pentru ca zona să rămână curată.

RATBV va avea de asemenea modificări de trasee și orare în ziua de duminică, adaptate paradei și condițiilor de trafic.

Sursa: https://www.brasovcity.ro/

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.