Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/04/2022
Povești de succes

VALEPUTNA – Cele mai premiate produse din păstrăv de pe piața din România

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii VALEPUTNA – Cele mai premiate produse din păstrăv de pe piața din România Share VALEPUTNA – Cele mai premiate produse din păstrăv de pe piața din România


Valeputna își are sediul în inima Bucovinei, în localitatea Valea Putnei și produce specialităţi din păstrăv într-o fabrică care duce mai departe tradiţia locală de prelucrare a păstrăvului prin afumare. De asemenea, Valeputna este un tribut adus primei păstrăvării din România – înfiinţată aici în 1896 sub denumirea de Valeputna Fischbruthutte. Produsele Valeputna au câștigat 6 premii internaționale de referință în industria produselor gourmet, printre care se numără: Golden Star Great Taste Award, Marea Britanie, 2017; Golden Stars Superior Taste Award, Bruxelles, 2016; Silver Award granted by MONDE SELECTION, International Quality institute, Valencia 2018. De asemenea, Valeputna are certificare de producere și comercializare de păstrăv bio. La întrebări ne-a răspuns unul dintre fondatori, Florin Irimescu, care este şi Chef Escoffier, fiind educat în tainele bucătăriei franceze clasice.

Cum a apărut Valeputna?

Valeputna a apărut ca soluție la dorința arzătoare de a face cunoscut lumii întregi meșteșugul păstrăvului afumat în cetină de brad, inventat în Valea Putnei, Bucovina. În prezent, încă există o „școală” locală de artizani și păstrători ai tradiției inventate de Valerian Antonovici în 1927, odată cu întronarea Regelui Mihai. Însă acest produs, „cobza de Valea Putnei”, nu a putut fi prezentat așa cum merita publicului larg, din cauza limitărilor sanitar-veterinare impuse micului producător artizan. De aceea, ne-am asumat misiunea de a produce legal și autorizat acest produs tradițional și a-l duce în întreaga lume. Echipa inițială de fondatori a fost formată din Florin Irimescu, inginer silvic, și Bobi Purda, cumnatul său, licențiat în economie, de loc din mijlocul Deltei, și un mare pasionat de pește. Prin accesarea unui fond european, în 2015 a apărut și fabrica modernă de procesare a păstrăvului, Valeputna. Portofoliul de produse a fost dezvoltat pornind de la păstrăvul afumat. Procesul de afumare se bazează pe tradiția locală, însă cu îmbunătățiri inspirate din cețoasa Scoție. Peștele este saramurat, înnobilat cu vin demidulce fortifiat și afumat molcom cu patru lemne: conuri de brad, fag, cireș și boabe de ienupăr.

Spuneți-ne un lucru mai puțin știut despre Vale Putna.

Puțină lume știe că în Valea Putnei a fost înființată prima păstrăvărie de pe teritoriul României, în 1896, și că această păstrăvărie a funcționat fără întrerupere până în ziua de azi. De asemenea, puțină lume știe că prima cobză de cetină de brad a conținut lostriță, s-a numit hârzob (paletele cu care vânătorii de munte mergeau prin omăt) și a fost inventată în cinstea regelui Mihai, cu ocazia încoronării, de către vânătorul șef al casei regale, Valerian Antonovici. În Poiana Ițcani (poiană în mijlocul pădurii, pe Valea Putnei), încă de pe vremea Regelui Ferdinand, Casa Regală a deținut un castel de vânătoare, iar numele alternativ al Văii Putnei este Valea Castelului. Primele produse la borcan au fost inventate în urma unei greșeli. Înainte de participarea la primul târg de prezentare (Rural Fest pe Kiseleff) s-a făcut o greșeală în sistemul de ancorare al peștilor în afumătoare și o parte au căzut pe fundul afumătorii, în timpul procesului. A fost nevoie de o afumare suplimentară pentru a salva vizual o parte din pești (și asta face parte din secretul de afumare acum), iar pentru o parte s-a decis ad-hoc să fie puși într-un ulei aromatizat, o altă parte într-un amestec cu hrean și cremă de brânză, folosind condimentele aflate la îndemână, din grădină. Brandul Valeputna a câștigat nu mai puțin de 6 premii internaționale, de referință în industria produselor gourmet, diferite.

Povestiți-ne un pic despre produsele voastre și prin ce se deosebesc de celelalte de pe piața.

Produsele noastre își trag seva din tradiția seculară din Valea Putnei, afumarea fiind una specială, prin folosirea conurilor de brad, „cucuruzi de brad” cum li se spune local. De la peștele afumat, de o calitate unică, am inovat și l-am pus în diverse contexte culinare, inventând practic o suită de pateuri, marinate sau conserve în ulei aromatizat. Tot procesul este unul natural, fără aditivi chimici sau alte substanțe nenaturale. Noi știm să facem gastronomie, nu chimie, la Valea Putnei.

Ne puteți spune și prin ce se deosebește un păstrăv bio de unul care nu are această certificare? Multă lume nu știe în ce constă exact această deosebire.  

Păstrăvul bio pe care noi îl procesăm (procesăm încă de la început doar dintr-o singura sursă, o singură păstrăvărie, cuibărită in Munții Călimani, chiar sub poalele rezervației naturale) este crescut natural, în iazuri cu densitate redusă, și este hrănit în mare măsură cu hrana naturală care vine din izvor. Aportul suplimentar de hrană vine din mâncare certificata BIO, de proveniență daneză. Nu este tratat cu antibiotice, ci doar cu drobi de sare de la salina Praid.

Cât de greu a fost să ajungeți în magazinele din țară și unde vă găsesc cei care vor să cumpere produsele voastre?

Creșterea și pătrunderea în magazine a venit pas cu pas, locație cu locație, partener cu partener. Suntem mândri de relația cu oamenii frumoși care ne promovează produsele. Pătrunderea în aceste magazine a venit de multe ori în urma târgurilor, unde am fost prezenți cu produsele.

Aveți și comenzi din afara țării?

Da, din Polonia a fost prima comandă „străină”, în rest colaborăm cu câteva băcănii de produse românești, împrăștiate prin toată Europa.

Ce urmează pentru Valeputna?

Scalarea națională și internațională.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.