Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/04/2022
TV

Timpuri străvechi, comori care vorbesc: Vânătoare de comori în jurul lumii, cu Bettany Hughes

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Timpuri străvechi, comori care vorbesc: Vânătoare de comori în jurul lumii, cu Bettany Hughes Share Timpuri străvechi, comori care vorbesc: Vânătoare de comori în jurul lumii, cu Bettany Hughes


Este primăvară, și mulți dintre voi părăsesc deja orașul pentru a se bucura de natură. Cu siguranță, însă, sunt printre cititori și unii care, pentru încă o bucată de timp, vor rămâne în fața micilor ecrane în așteptarea mult așteptatei vacanțe. Așa că am aruncat o privire pe programul TV, pentru a prezenta iubitorilor de călătorii și comori istorice un program care ne-a atras cu precădere atenția. 

Am descoperit un serial istoric remarcabil, viu, Comori cu Bettany Hughes, care a debutat la Viasat History pe 10 aprilie, dar ale cărui episoade pot fi urmărite și în data de 24 aprilie, duminică, și ulterior în luna mai. 

Un scurt rezumat:

Pandemia a stricat multe socoteli în lume, dar nu și pentru profesorul britanic Bettany Hughes, care, hotărâtă să găsească elemente pozitive, a pus mâna pe telefon și și-a sunat prietenii și diverse persoane de contact din toată lumea, ca să afle la ce lucrează și ce ar vrea să povestească lumii despre asta. Cum mulți au invitat-o să exploreze noile lor descoperiri și i-au prezentat locuri importante, Bettany a fugit din epoca carantinelor către vremuri istorice de mult apuse, pentru inspirație și pentru a aduce o perspectivă captivantă asupra realizărilor și artefactelor din trecut. Fără a se descuraja de restricții, ea a călătorit oriunde a putut, vizitând inclusiv ascunzătoarea Elisabetei a II-a din Malta, descoperind surprinzătoarele rădăcini neandertaliene ale Gibraltarului și vizitând excavațiile în curs de desfășurare a palatului grec al lui Alexandru cel Mare. 

În acest articol vă purtăm în câteva dintre locurile pe care le-a vizitat Bettany Hughes.

Timpuri străvechi, comori care vorbesc: Vânătoare de comori în jurul lumii, cu Bettany Hughes
Bettany exploring the ancient theatre of Epidauros. Credit foto: SandStone Global Productions

Olympia: Jocuri sportive spre deliciul lui Zeus și pe cheltuiala a o sută de tauri

În mod normal, plin de turiști, dar gol în timpul pandemiei, Bettany a avut acces netulburat în locul de naștere al Jocurilor Olimpice, orașul grecesc Olimpia. Timp de 3.000 de ani, Olimpia a fost locul sfânt al marelui Zeus, unde timp de un mileniu, la fiecare patru ani, s-au organizat jocuri sportive în cinstea lui. La aceste evenimente, aproape 100.000 de oameni se adunau pentru a-i vedea pe sportivii care concurau complet goi pentru a-i arăta lui Zeus cât de din greu s-au antrenat. De aici provine cuvântul gimnastică, din cuvântul grecesc gymnos, care înseamnă gol. Câștigătorii erau încununați, și fiecare an olimpic fiind numit după ei. Competițiile erau brutale, terminându-se adesea cu răni sau chiar moarte, deoarece cei care pierdeau erau făcuți de rușine. Și a mai fost un mare învins în aceste jocuri: suta de tauri sacrificați și arși ritualic, pentru ca cenușa lor să poată fi oferită lui Zeus.

Timpuri străvechi, comori care vorbesc: Vânătoare de comori în jurul lumii, cu Bettany Hughes
Bettany Hughes with Rock of Gibraltar. Credit foto: Tim Knight

Gibraltar: Un loc care a schimbat ceea ce credeam despre neanderthalieni

Poate că Gibraltar, sau cum îl numesc localnicii, Stânca, acoperă doar 6,5 kilometri pătrați, însă această mică bucată de pământ este plină de comori. Una dintre acestea a rescris complet istoria oamenilor de Neanderthal. Stâncile din Gibraltar găzduiesc aproape 200 de peșteri, care au adăpostit mulți oameni de Neanderthal din zorii timpurilor. Primul craniu adult de Neanderthal a fost găsit aici în 1848, iar Bettany Hughes spune că bărbatul de Neanderthal ar trebui, de fapt, să fie numit „femeia din Gibraltar”. Acești oameni nu au trăit pur și simplu pentru a supraviețui: au și creat. Acest lucru este dovedit de descoperirea din Gibraltar – o bucată de piatră cu sculpturi frumos aranjate care ar putea reprezenta orice, de la o hartă a peșterii, la o constelație sau chiar un semn tribal. Piatra a fost lucrată cu atenție, s-a investit timp și efort, iar calitatea gravurilor sugerează că nu este prima dată când creatorul face acest lucru. În 2019, a fost făcută o altă descoperire, una care a stârnit destulă agitație: o amprentă estompată – din Neanderthal – a fost găsită nu departe de mare, veche de doar 29.000 de ani, cu 10.000 de ani mai tânără decât perioada în care se crezuse anterior că neanderthalienii au dispărut de pe suprafața Pământului.

Timpuri străvechi, comori care vorbesc: Vânătoare de comori în jurul lumii, cu Bettany Hughes
Bettany Hughes in the private quarters of the Order of the Knights of St John – Fort St Angelo. Credit foto: SandStone Global

Malta: Una dintre cele mai mari inovații din istorie, într-una dintre cele mai mici țări ale lumii

Malta se întinde pe o suprafață de puțin peste 300 de kilometri pătrați, dar a jucat un rol proeminent în istorie, deoarece este situată chiar în inima Mării Mediterane. În 1565, când o flotă otomană de 40.000 de oameni a luat cu asalt insula, care era condusă de doar 700 de cavaleri din Ierusalim și apărată de 8.000 de soldați, a avut loc o bătălie atât de sângeroasă, încât până și marea a devenit roșie. Apărătorii au respins în mod miraculos armata otomană, dar jurând că nu vor mai fi vreodată lipsiți de apărare, nu numai că au ridicat un nou oraș zidit pe locul cetății Sant’ Angelo pe jumătate demolate, dar au construit și un complex de tuneluri subterane, sub drumuri, pentru a adăposti populaţia în cazul unui alt asediu. Cavalerii se gândiseră la toate: pasajele subterane erau impecabile din punct de vedere igienic, având propriul sistem de cisterne și facilități de depozitare a alimentelor și apei, astfel încât populația să poată rămâne în subteran luni de zile, oferind protecție nu numai împotriva atacurilor, ci și împotriva unei eventuale epidemii. O astfel de facilitate nu a mai fost văzută până acum.

După cum spunea Bettany Hughes: complexul de sub cetatea Sant’ Angelo este una dintre marile minuni ale istoriei, deoarece dovedește că una dintre cele mai mari surse de inovație este nevoia. Și asta ne reamintește că istoria merită privită din toate unghiurile pentru a înțelege cu adevărat punctele ei de cotitură. O parte din aceste valori universale sunt explorate în Comori cu Bettany Hughes – la Viasat History, duminică 24 aprilie, serialul continuând și în luna mai.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută