Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/04/2022
Eat & Drink / Culinaria

Bucătăria din pădure

Zile si Nopti Oradea De Zile si Nopti Oradea
Comentarii Bucătăria din pădure Share Bucătăria din pădure


De la ultimul meu articol, s-a instalat cu adevărat primăvara pe meleagurile noastre. Putem deschide larg geamurile și trage adânc aer în piept: e clar, miroase a primăvară!!!

Vă spuneam că acest anotimp, pe lângă toată culoarea și parfumul care ni le oferă prin pomii înfloriți și covorul de flori din parcurile și grădinile noastre, mai vine să ne ajute cu ceva: ne dă primele roade ale anului, plantele. Fie că vorbim aici de muguri, frunze sau rădăcini, primele plante ale anului sunt una din cele mai bogate surse de hrană pentru oameni din cele mai vechi timpuri. După o iarnă lungă și grea, organismul nostru are nevoie mare de minerale, vitamine și fibre, iar lumea verde e acolo la îndemâna noastră și ni le oferă pe toate.

Așa că, haideți să începem o scurtă serie cu ce putem găsi prin păduri, dealuri și văi în această primăvară.

Leurda, o bijuterie a primăverii! Deja probabil o cunoașteți dacă nu după înfățișare, măcar după miros. Crește în zonele umbrite de pădure și pe malul apelor. O găsim în pădurile nu foarte departe de oraș (cum e pădurea din Băile 1 Mai sau pădurea de la capătul străzii Gheorghe Doja). Însă, fiți atenți de unde o culegeți, să nu fie zonă „împânzită” cu gunoaie! Este comestibilă în întregime. Cel mai adesea obișnuim să-i folosim frunzele, datorită gustului lor de usturoi. Sunt cele mai bune culese fragede, la început de primăvară. Le puteți pune în salate sau face un pesto cu ele, adăuga în ciorba cu verdețuri de primăvară sau într-un vărzar (un fel de plăcintă cu verdețuri, din zona Bihorului).

Numită și usturoi sălbatic sau usturoiul ursului (Allium Ursinum) leurda crește din bulb, acesta fiind de asemenea considerat o delicatesă. Atenție însă, atunci când culegeți leurdă, luați în considerare că trebuie culeasă cu moderație, în special bulbii. Din păcate, existe zone din Europa unde consumul lor excesiv a dus la dispariția acestei plante!

Răcovină (Stellaria media) este considerată de mulți o buruiană, dar e de fapt o plantă nutritivă și chiar delicioasă. Se poate consuma direct în salate ori gătită. Este bogată în vitamina C și A, conține zinc și fier. E la fel de bună ca și spanacul! Crește din abundență, încă din primăvara timpurie, oriunde găsește pământ să se întindă. Florile ei sunt albe în formă de stea și este foarte iubită de… găini (de acolo îi vine și numele în limba engleză: chickweed, adică buruiana găinilor). La fel ca multe alte verdețuri de primăvară, răcovina poate constitui baza unui delicios pesto alla primavera.

Mă voi opri azi aici, urmând ca în săptămânile ce urmează să scriu și despre alte câteva plante ce nu trebuie ratate în acest sezon. Până atunci, vă las cu niște reguli de care să țineți cont înainte să vă apucați să culegeți plante pentru consum:

– întotdeauna vă asigurați că zona este curată, nu este lângă un drum circulat ori alte zone poluate (nu culegem niciodată de pe marginea șoselelor);

– asigurați-vă că ați identificat corect planta înainte chiar de a pune mână pe ea (nici măcar nu o culegeți, cu atât mai puțin consuma dacă nu o recunoașteți; există azi multe grupuri pe facebook și/sau aplicații unde se trimit pozele cu planta pentru identificare/confirmare înainte să o culegem);

– nu culegeți decât atât cât aveți nevoie (să nu uităm că plantele sunt sursa de hrană și adăpost pentru multe alte viețuitoare din natură).

Articol scris de Cristiana Lupșea.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută