Sibiu, cum ai întins tu mereu o mână atunci când a fost nevoie…
Că a fost vorba de mici acțiuni de voluntariat punctuale, sau de vreo pandemie, că e vorba de un război, tu mereu ai fost acolo, cu mânecile suflecate, gata să ajuți.
Nici o zi nu trecuse de la izbucnirea războiului din Ucraina și de la primii refugiați sosiți, nici bine nu ne-am dezmeticit dintre continua migrare între BBC News și CNN care transmiteau oră de oră cele mai proaspete vești din țara vecină, sibienii deja formaseră o mică comunitate pentru a-și oferi ajutorul acolo unde era nevoie.
Oameni simpli, gata să ajute și-au pus la bătaie apartamentele goale și airbnb-urile neocupate, sau au și pornit în grabă mare spre vamă, să aducă refugiații, în siguranță, la noi în oraș. Restaurantele oferă câte o masă delicioasă ucrainienilor proaspăt sosiți, iar Grădinița Finlandeză oferă cursuri și sprijin educational pentru copiii refugiați. La centrul de colectare de la Zacaria sute de voluntari și donatori se îngrijesc ca noii veniții să aibă măcar strictul necesar pentru câteva săptămâni până-și croiesc un drum. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Sibiu încurajează ucrainienii cu sfaturi cum să se integreze cel mai bine pe piața muncii, iar Primăria Municipiului Sibiu îi sprijină cu o linie telefonică dedicată, locuri de cazare și alte beneficii de ordin organizatoric.
Asociația Sus Inima, Fundația Nicoleta, Grupul Sibiul pentru toți, fanii CSU, Crucea Roșie, Fundația Comunitară, un grup de pe strada Tractorului, Animal Life și Humane Society International sunt numai câțiva dintre cei care s-au unit într-o mică comunitate, parte a marii comunități a orașului, pentru a ura Bun Venit refugiaților din Ucraina, oameni mari și copii sau patrupezi deopotrivă.
Acesta este Sibiul. Mereu alături de cei care au nevoie. Mereu spontan și pregătit să ajute și să se implice, Aceasta este comunitatea noastră. Aceștia suntem noi. Pentru că așa cum îmi spunea cineva zilele trecute, noi toți suntem de fapt, o comunitate.
Faci o treabă excelentă, Sibiu, și pe timp de pace, dar mai ales pe timp de război!