Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/03/2022
Viața Orașului / Jurnal de bucureștean

Jurnal de bucureștean | Ladies first!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Jurnal de bucureștean | Ladies first! Share Jurnal de bucureștean | Ladies first!


În martie, o reverență doamnelor ale căror creații artisitice pot fi văzute luna aceasta pe scenele Naționalului bucureștean. 

Am început să merg la Teatrul Național din București cu patru decenii în urmă, când era tot molimă – nu coronavirus, ci o boală a societății, comunismul. Iar reprezentațiile m-au ajutat să trec mai ușor peste vremurile dificile. Vă îndemn să procedați aidoma în prezent. Am ales șapte spectacole ale Naționalului bucureștean pe care le-am văzut, sunt prezente în actuala stagiune și programate în luna martie. Toate au prezențe feminine remarcabile, pe care doresc să le omagiez. Încep cu „Extraordinară viață” de Mariano Tenconi Blanco, regia Teodora Petre (1 martie, ora 20.00, Sala Mică). Vă invit să le urmăriți pe tinerele actrițe Aida Economu și Mihaela Velicu, într-un spectacol dulce-amărui despre o prietenie feminină la capătul Pământului. Aș adăuga o notă personală despre Aida, deoarece o și cunosc: tânăra actriță va fi o prezență aparte în divertismentul autohton. De fapt, e deja. 

Trec acum la „Beginners” de Tim Crouch în regia lui Bobi Pricop (3 martie, ora 19.30 Sala Atelier). Le evidențiez, ca de fiecare dată când apar împreună sau separat, pe Ada Galeș și pe Raluca Aprodu, actrițe dotate cu talentul și frumusețea la modă ieri, azi și mâine pe scândura Naționalului. 

Din „Class”, cea mai bună piesă irlandeză a anului 2018, de Iseult Golden și David Horan, regia Felix Alexa (4 martie, ora 20.00, Sala Atelier) sunt multe de reținut, m-aș opri azi la compoziția corectă, aprofundată și verosimilă a sensibilei actrițe Alexandra Sălceanu

În „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor (4 martie, sala Pictura, ora 20.00) mi-a plăcut în mod deosebit – firește, nu doar acest aspect – contribuția scenografei Corina Grămoșteanu și dorința acesteia de a interpreta aproape literal indicațiile dramaturgului: „Ușile și ferestrele se vor așeza după fantezia regizorului sau posibilitățile teatrului”. 

„Cursa de șoareci” de Agatha Christie, regia Erwin Șimșensohn (5 martie, Sala Ion Caramitru, ora 19.00) ne prilejuiește întânirea cu o creație a magnificei doamne a genului polițist Agatha Christie. Le conjur pe spectatoare să păstreze secretul, așa cum sună rugămintea tuturor celor care au montat acest spectacol: „Neașteptatul se produce când spectatorii buni… tac. Fiți parte din legendă!”.

„Trei surori Un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov”, regia Radu Afrim (5 martie, Sala Studio, ora 19.00) reprezintă nu doar o întâlnire de neuitat cu marele teatru, ci și cu artiste majore ale scenei românești: Natalia Călin, Raluca Aprodu, Ada Galeș sau Irina Movilă

În fine, vă invit să vedeți și cea mai bună piesă românească a anului 2018: „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu, în regia lui Mircea Rusu, actualul director interimar al TNB (6 martie, Sala Atelier, ora 20.00). Prețuiesc enorm opera, farmecul și inteligența dramaturgului, omului de litere și de presă Stela Giurgeanu.

Header: Aida Economu și Mihaela Velicu în „Extraordinară viață”. Foto: Florin Ghioca

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.