Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/11/2021
Muzică / Muzica nouă

POP & JAZZ | Ce ascultăm zilele astea

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii POP & JAZZ | Ce ascultăm zilele astea Share POP & JAZZ | Ce ascultăm zilele astea


Artiști de legendă care își actualizează sunetul și nou-veniți ce-și părăsesc zona de confort. Colaborări inedite și producții autohtone, scoase direct din fabricile hollywoodiene ale pop-ului modern. Iată cum întâmpinăm luna noiembrie cu lansări discografice care au totuși un numitor comun… dorința de străpungere a barierelor muzicale și de descoperire a unor noi forme de manifestare în arta sunetelor. 

Elton John – The Lockdown Sessions

Așa cum îi spune și numele, noul LP al superstarului britanic a fost conceput și înregistrat în perioada pandemică, Elton colaborând cu diverși reprezentanți ai pop-ului mainstream, precum Miley Cyrus, Years & Years sau Dua Lipa. Reîmprospătându-și sonoritatea pe alocuri arhaică, John și-a oferit acestora talentul de pianist “de împrumut”, adesea pășind pe planul secund, oferind mai tinerilor camarazi acompaniament pianistic și spațiu de desfășurare vocală. Surprinzător de fresh în producție și abordare, materialul discografic ne prezintă un septuagenar neobosit, gata să se ia la trântă cu mai marii (și mai tinerii) stăpâni ai topurilor muzicale.

Ed Sheeran – =

După o pauză binemeritată, cantautorul britanic se reîntoarce cu materialul “=“, un update al abordării muzicale folk ce l-a catapultat înspre faimă globală în 2011. Deși însoțit de orchestrații mult mai “aglomerate”, Sheeran pare că rămâne la fel de sincer, versurile albumului fiind bazate pe schimbările recente din viața sa, precum căsătoria și nașterea fiicei sale. Cu toate că unii ascultători ar fi preferat un Ed Sheeran ce-și cântă materialul însoțit de o simplă chitară acustică, pare-se că orice artist trebuie să se metamorfozeze odată cu vremurile,  “=“ fiind un LP ancorat în estetica lui ’21, bine produs, dar pe alocuri neconvingător în livrare și abordare.

Lady Gaga & Tony Bennett – Love For Sale

Uniune surprinzătoare între lumea pop-ului extravagant și universul jazz-ului de tip big band, al doilea (și ultimul) album Bennett & Gaga reprezintă un tribut adus legendarului compozitor de standarde americane Cole Porter, reprezentând totodată LP-ul de adio al legendei Tony Bennett, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani. Diagnosticul de Alzheimer primit de acesta în 2016 nu l-a împiedicat să livreze memorabil hit-urile lui Porter, și deși albumul se prezintă mult prea dichisit și bine produs pentru estetica acestei muzici, rămâne totuși o realizare de neratat, ce demonstrează totodată că bucuria de a cânta nu ține cont de nicio barieră stilistică.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.