Marius Țîgănescu are 22 de ani și este originar din Chișinău. Lucrează în domeniul fitness-ului de 5 ani și a absolvit anul acesta nu UNEFS-ul, ci Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Are un background în fotbal (10 ani) și dezbateri (3 ani), iar înainte de jobul de antrenor personal a mai avut doar câteva job-uri de vară, dată fiind vârsta. Certificarea de personal trainer și-a luat-o în primul an de facultate, iar din al 2-lea își găsise deja primul job la o sală de fitness din București.
De ce ai ales acest domeniu?
E clar că sportul a existat mereu în viața mea, dar motivul pentru care fac asta și nu lucrez, să zicem, la vreo bancă, este pentru că în primul rând este ceva ce fac din pasiune și, de asemenea, am un head start destul de bun, având în vedere că în momentul în care am terminat facultatea deja aveam în jur de 30 de clienți. Plus că piața românească de fitness, este una foarte tânără și consider că există șanse foarte mari de dezvoltare și creștere pentru oricine este gata să muncească constant și să învețe cât mai mult. A fost un proces de integrare în industrie foarte fluid, lucru care îmi confirmă și la nivel de intuiție că am făcut alegerea corectă.
Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?
O combinație de antrenamente care maximizează masa musculară și forța, combinate cu un antrenament de box pe săptămână, pentru a-mi dezvolta și partea cardiovasculară. De ce? Pentru că e cel mai eficient mod de a te antrena. Masa musculară nu te face mai puțin funcțional și consider că ceea ce este funcțional pentru marea majoritate a oamenilor este, de fapt, să aibă destulă masă musculară și forță cât să poată trece prin viața de zi cu zi fără să se chinuie la task-uri simple. Nu de alta, dar statul pe suprafețe instabile sau anumite combinații dubioase de abdomen, doar pentru că te fac să te miști mai mult, nu se transpun neapărat ca fiind funcționale pentru Ioana, care vrea să poată duce cumpărăturile acasă fără să obosească.
Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?
Empatie. Fiecare persoană este diferită. Fiecare persoană are un alt scop. Fiecare are un alt trecut cu mâncarea. Unii se uită în familie și se tem să nu ajungă ca anumiți membri, știind că au geneticul potrivit, alții au trecut prin perioade în care au fost aproape de anorexie și nu o să mai privească mâncarea la fel niciodată. Da, scopul meu este să-i fac să-și depășească limitele, dar acele limite sunt foarte subiective pentru fiecare. Scopul tuturor este unul, să arate și să funcționeze overall mai bine, însă modalitățile în care ajungem acolo trebuie diversificate foarte mult, în funcție de stilul de viață și trecutul fiecăruia. Aici greșesc mulți antrenori, neînțelegând că schimbarea pe care le-o cer clienților este mult prea înrădăcinată în sistemul cognitiv al oamenilor și renunțarea la acel obicei, ar constitui pentru ei renunțarea la o parte din propria persoană. Să vezi lumea prin ochii clienților, asta e provocarea.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?
Surse proaste de informare. De asta, când cineva ajunge să lucreze cu mine, e vorba de a dezînvăța inițial obiceiurile și informația veche, după care abia apoi putem trece la procesul de formare corect.
Încercatul ăla de a obține sfaturi de la profesioniști în domeniu, dar nu cumva să plătească pentru serviciile acestora. Și nu o zic din frustrare, nu am această problemă, dar gândește-te cum ar fi să te duci la frizer și să-l rogi frumos să-ți îndrepte doar puțin coafura și tu să nu plătești, pentru că a fost ceva ce i-a luat doar 10 minute sau a fost foarte simplu.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?
Faci oamenii să ajungă în locuri care li se păreau imposibil de accesat, atât fizic, cât și psihologic. Fie că e vorba de cineva care învață să facă o fandare corectă, fără greutate, sau cineva care a ajuns să facă fandări cu 30 de kilograme în fiecare mână, satisfacția e acolo.
De asemenea, să lucrezi cu oameni care vor constant să devină mai buni este ceva plăcut. Construiești relații noi, înveți lucruri, descoperi aspecte din alte industrii de care nu aveai nici o idee. Dacă îți dai interesul, este efectiv un proces continuu de învățare și descoperire de chestii noi.
Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?
Ne place. Chiar dacă ne place mai mult să ne plângem că e greu, pentru toți cei care lucrează cu mine, ajunge să devină un obicei fără de care nu se văd trăind. Este un proces greu, însă ajunge să fie apreciat, mai ales când se văd rezultatele, dispar durerile de spate și ai o calitate a vieții mai bună. Ca bonus, tot ce a fost spus mai devreme, însă include un grup de persoane, face totul și mai plăcut. Marii majorități le place să-și împartă suferința cu unul sau mai mulți parteneri de antrenament.
Credit foto: @barbellray; @pirscoveanucornel
- Text de Gruia Dragomir.