Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/11/2021
Eat & Drink / Drink

Numărul de beri dintr-o seară te mai face bărbat?

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Numărul de beri dintr-o seară te mai face bărbat? Share Numărul de beri dintr-o seară te mai face bărbat?


Am copilărit la Brașov într-o vreme când lucrurile erau mai simple, dar totuși foarte complicate și cam urâte politic (nu că am fi evoluat prea mult, dar totuși). Una dintre puținele libertăți era să bei bere cu prietenii. Era o iluzie a normalului, iar berea la halbă extrem de proastă. Dar cu ochii mei de copil, când tata mă lua cu el să bea o bere și să discute cu muncitorii de la Steagul, locul acela numit berărie mi se părea un loc incredibil. După 3-4 beri mai auzeai câte un banc ironic la adresa sistemului, iar pe la 5-6 chiar lucruri mai serioase. Berăria devenea un fel de loc al curajului sau așa mi se părea mie. 

Într-un fel ciudat asta a fost introducerea într-un model cultural al “bărbăției” acelor vremuri: cine e curajos la băutură, e bărbat!

Treptat, treptat, crescând, am interacționat cu diverse valențe ale acestui model, la liceu cine bea 3 beri și nu se îmbată, era bărbat, la Sighișoara la Festivalul Medieval, cine rezista până dimineața și bea o bere (zicem generic, bere) era The ONE și tot așa… 

Relația dintre cantitatea de băutură și nivelul de bărbăție a fost pentru multe generații o ecuație reală dar generațiile noi au cu totul altă perspectivă. Fac o trecere treptată de la CÂT bei, la CE bei, ca o dimensiune a “bărbatului”.

Azi, a ști ce bei, a ști să combini băuturi, a ști să comanzi băuturi, a ști să potrivești băuturi cu un context, ocazie de consum sau fel de mâncare este o expresie a unei personalități interesante.

Numărul de beri dintr-o seară te mai face bărbat?Generațiile noi beau mai puțin dar investesc de două ori mai mult. Pe de o parte, preferă mai puține “unități” de băutură dar cu valoare mai mare, iar această valoare vine din calitatea intrinsecă a produsului, din povestea din spatele produsului și, atenție, din recomandările unor oameni pe care îi respectă.

Altfel spus, cine îți recomandă băutura o face să fie mai mult sau mai puțin valoroasă (de asta un vin povestit de un sommelier versus același vin cumpărat dintr-un raft de hypermarket are un gust diferit, căci bei povestea). Pe de altă parte, investiția vine din expresia emoțională pe care generațiile noi o atașează băuturilor, fapt ce explică de exemplu, locurile de mixuri unde poți încerca multe variante noi în volume mici. 

Este o evoluție frumoasă de la cantitatea de băutură care te făcea macho, la băuturile consumate ca un simbol al statusului social care te fac un fel de micro-influencer al găștii tale. Și asta e o perspectivă interesantă: a ști ce bei și de ce bei te face interesant în ochii celorlalți.

Text de ŞTEFAN CHIRIŢESCU, publicitar și marketer.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută