Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 12/08/2021
Film

„FREE GUY”. Şi personajele din jocuri video sunt oameni

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii „FREE GUY”. Şi personajele din jocuri video sunt oameni Share „FREE GUY”. Şi personajele din jocuri video sunt oameni


Noul film al lui Ryan Reynolds, „Free Guy”, pare să fie un mix din tot ce a făcut în ultima vreme. Este un film de acțiune, o comedie romantică, dar și un film cu supereroi. Doar că totul se întâmplă într-o lume virtuală, cea a unui joc video, unde oamenii vin pentru a-și îndeplini fanteziile, fără a ține cont de sentimentele și integritatea corporală a personajelor din joc, a acelor NPCs (non-player character).

„FREE GUY”. Şi personajele din jocuri video sunt oameni

Sinopsis-ul sună astfel: Guy (Ryan Reynolds) este un casier bancar a cărui fiecare zi din viață arată aproape la fel. Lumea în care trăiește este una în care n-are nicio putere, iar rolul său pare unul fără nicio însemnătate, fiind mai mult un personaj de decor. Asta până când într-o zi își dă seama de acest lucru: că este, de fapt, un personaj secundar și fără importanță dintr-un joc video, destul de brutal și de sângeros, denumit „Free City”. Datorită unui cod dezvoltat de programatorii Millie (Jodie Comer) și Keys (Joe Keery) și inserat în „Free City” de creatorul jocului Antoine (Taika Waititi), Guy devine conștient de faptul că lumea lui este un joc video și ia măsuri pentru a se transforma radical, într-un supererou. Astfel, el se lansează într-o cursă contra cronometru pentru a salva jocul, înainte ca dezvoltatorii să îl închidă și astfel să aducă apocalipsa în Free City.

Bineînțeles, realitățile se întrepătrund. Când personajul lui Reynolds devine conștient de ce se întâmplă cu adevărat în jurul său și preia accidental puterea unui „player one”, își dă seama cine dorește să fie cu adevărat abia după ce o întâlnește pe Molotov Girl (Jodie Comer), avatarul programatoarei Millie, și se îndrăgostește de aceasta. 

De aici încolo totul se transformă într-un film cu supereroi, jocuri video, scene de acțiune absurde și amețitoare, dar, la bază, rămâne un film siropos despre puterea dragostei de a ne schimba și de a ne face să ne simțim cu adevărat vii – lucru recunoscut parțial și de Reynolds și regizorul Shawn Levy. 

„FREE GUY”. Şi personajele din jocuri video sunt oameni

Pe lângă acțiune și povestea de dragoste, un alt ingredient important al filmului este și umorul. Acesta nu este asigurat doar de Ryan Reynolds, dar și de Taika Waititi, care-l interpretează pe personajul negativ Antoine, creatorul jocului. Pentru cine este familiar cu rolurile lui Taika, nu mai trebuie nicio explicație. Dar Levy surprinde cel mai bine ce aduce Taika în „Free Guy”, el spunând că i-a oferit mână liberă în a-și compune rolul, dar și că acesta este unul dintre cei mai buni improvizatori cu care a colaborat, iar în trecut el a mai lucrat și cu Robin Williams și Ricky Gervais. 

„Free Guy” are premiera pe 13 august, iar tu nu ai niciun motiv să nu vezi acest blockbuster pe marele ecran.

  • Text de Gruia Dragomir.

„FREE GUY”. Şi personajele din jocuri video sunt oameni

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută