Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/07/2021
Zile si Nopti

O vară cu un singur meci într-o ţară ca un stadion

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii O vară cu un singur meci într-o ţară ca un stadion Share O vară cu un singur meci într-o ţară ca un stadion


Vine vara… bine-mi pare? Am intrat în iulie şi medităm toropiţi de caniculă ce să facem în vacanţă. Să fie ca la Topârceanu? Linişte. Căldură. Soare / Sălciile plângătoare / stau în aer, dormitând. / Un viţel în râu s-adapă / Şi-o femeie, lângă apă / Spală rufele, cântând? Nu, pentru că ar avea nevoie de recontextualizare. Să fie ca la Voltaj? Din floare-n floare ca o albinuţă vrei să zbori? Nici asta, că nu putem zbura alegând ce flori vrem noi, chiar şi cu paşaport covid. Dar să nu ne stresăm, c-avem altele pe cap. De exemplu, meciul ăsta de-a alegerile din partidele de guvernământ, care a intrat în prelungiri… de-aşteptăm până-n toamnă să vedem cine se califică mai departe şi cine pleacă acasă. Până atunci, relax popor şi mucles virus! Avem un déjà vu din fotbal: unii au palmaresul şi vechime în club dar sunt cam prăfuiţi în stilul de joc iar ăilalţi contează pe mulţi bani şi tactici ‘cool’ dar nu prea ştiu să vrăjească galeria. E treaba staff-ului pe cine susţine dar problema e că la meci ne obligă pe noi toţi să plătim bilet, sub formă de impozite, indiferent că ne place sportul ăsta sau ba, că avem sau nu chef să vedem diverse fente sau cum îşi dau jucătorii la gioale. Ne ajunge un singur exemplu de fază făcută doar ca să ia ne ochii nouă, ăstora din tribune…

Pe 13 mai, Președintele Iohannis a anunțat: Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane. Bun. A venit 1 iunie şi despre ratarea țintei premierul Florin Cîțu a declarat extrem de senin: Era o estimare, de fapt. O estimare cu o eroare ajunsă acum, în iulie, la peste 20%. Că tot n-avem 5 milioane. Înainte de a se fluiera a doua repriză din 2021, pe 24 iunie, Preşedintele s-a arătat fan al (in)capacităţii guvernului său de a estima corect: La noi campania de vaccinare a fost un succes. Noi practic am oprit pandemia. Acum, însă, sigur, faptul că avem așa puține cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci, avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Altfel spus, măsura acestui răsunător succes, “al nostru”, al campaniei de vaccinare este dată tocmai de… ratarea ţintelor asumate în campanie.

O vară cu un singur meci într-o ţară ca un stadion

Sună aiuritor? Poate fiindcă încă n-am băgat la cap sfatul dr. Arafat de a ne informa cu precădere din sursele corecte, oficiale. Alea ce se dovedesc apoi a fi doar… o estimare, de fapt, a echipei unui purtător de tricou cu Foo Fighters care, interesat fiind de club şi nu de suporteri, speră să nu rateze ţinta şi la penalty-urile de departajare din septembrie. Căruia i-aş aminti de întrebarea din piesa pe care trupa lui Dave Grohl a preluat-o de la Joe Walsh, “A Life of Illusion”:

Hey, don’t you know it’s a waste of your day / Caught up in endless solutions / That have no meaning, / just another hunch / Based upon jumping conclusions / Endless solutions / Backed up against a wall of confusion / Living a life of illusion… Living a life of illusion.

Cât despre noi, spectatori fără voie la meciul ăsta, nu mai putem fi în tribune la Electric Castle sau ARTmania că s-au amânat şi nici Judas Priest sau Nick Mason nu mai joacă în vara lui 2021. Vorba regretatei doamne Tamara, Unde s-au dus iluziile mele, care le-am avut!

  • Editorial de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută