Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/06/2021
Eat & Drink / Grătare Viața Orașului

Condimente care-ți vor duce grătarul la un alt nivel

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Condimente care-ți vor duce grătarul la un alt nivel Share Condimente care-ți vor duce grătarul la un alt nivel


Condimentarea preparatelor pentru grătar poate fi de trei tipuri: umedă, cremoasă și uscată. Cea umedă se face prin marinare, cea uscată se realizează prin ceea ce se mai numește dry rub, iar cea cremoasă se face cu ajutorul sosurilor. În orice caz, acesta este un subiect extrem de complex și aproape inepuizabil, așa că vom menționa aici doar câteva exemple și sugestii de condimente și condimentări care pot fi folosite pentru a da mai mult gust preparatelor la grătar.

Cea mai simplă metodă este tratarea cărnii cu sare, fie prin dry rub sau prin scufundarea într-o saramură. Pentru un gust cât mai bun, poți folosi săruri mai speciale, cum ar fi cele aromatice, care conțin fulgi de sare și paprika, curry sau ierburi aromatice. Este o metodă de condimentare care e folosită mai ales pentru pește.

În ceea ce privește cărnurile cu o fibră mai dură (carnea de vită, de miel sau porc), e indicat să se folosească marinade mai acide, care frăgezesc carnea. Pentru acestea se vor folosi baze acide, oțet sau lactate fermentate (cum ar fi iaurtul, kefirul sau laptele bătut). În combinație cu acestea din urmă poate fi folosit și muștarul și ketchup-ul, pentru a transfera în fibra cărnii aromele acestora.

Condimente care-ți vor duce grătarul la un alt nivel

În ceea ce privește carnea de pui, condimentele cu care poți să te joci sunt: paprika / boia, piper de diverse feluri, pătrunjel, usturoi, coriandru, busuioc sau oregano. Pentru carnea de porc poți experimenta în diverse combinații cu următoarele: chimion, chimen pudră, curry, rozmarin, salvie, mărar, usturoi, cimbru sau fenicul. Vita merge cel mai bine cu: piper, busuioc, dafin, chili, usturoi, maghiran, muştar, oregano, rozmarin, tarhon, cimbru, ceapă şi hrean. Pentru carnea de miel la grătar e recomandat să încerci un amestec de rozmarin, usturoi sau unul din chimen, şofran, paprika, turmeric, chimion, piper cayenne şi nucşoară.

De asemenea, pentru un gust mai dulce, caramelizat (mai ales atunci când pregătești coaste de porc), poți să lași carnea la frăgezit în cola. Dacă ții carnea timp de două-trei ore în această băutură carbogazoasă, ea va deveni mult mai moale și gustul va fi unul cu adevărat delicios, caramelizându-se atunci când o pui pe grătar.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută