Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/04/2021
Eat & Drink Viața Orașului / Povești din București

Povești din București | Grădina Olari – o grădină de vară cu și pentru prieteni

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești din București | Grădina Olari – o grădină de vară cu și pentru prieteni Share Povești din București | Grădina Olari – o grădină de vară cu și pentru prieteni


Sunt multe terase în București, dar sunt puține cele boeme, ferite de aglomerație și pline de verdeață. Grădina Olari este un astfel de loc, deschis în vara anului 2019 de 6 prieteni, din dorința de a avea un bar al lor și care să devină loc de suflet pentru oameni asemănători lor. Am vrut să aflăm mai multe despre Grădina Olari, așa că Liana Siteavu ne-a răspuns la câteva întrebări.

Cum a apărut Grădina Olari? Cum ați ajuns la acest concept și cine sunt oamenii din spatele acestui loc?  

Grădina Olari a apărut în vara anului 2019 din dorința de a avea un loc al nostru, un loc lejer și primitor, care să adune oameni mișto, pe care să ajungem să-i cunoaștem și cu care să stăm la povești.

Suntem 6 oameni în spatele Grădinii Olari: Andreea, Liana, Simona, Bogdan, Iulian și Robert.

Povești din București | Grădina Olari - o grădină de vară cu și pentru prieteni

Unii dintre noi au mai cochetat și înainte cu ideea de a avea un bar, însă fără să prindă o formă. Pe la sfârșitul lui 2018, în timpul ieșirilor noastre, ajungeam din ce în ce mai des la subiectul ăsta și fabulam despre cum am face lucrurile în cârciuma noastră. Entuziasmul creștea, ideile curgeau și, câteva shot-uri mai târziu, am zis „hai s-o facem!”. Deci, cumva, Grădina Olari este copilul nostru făcut la beție.

Conceptul final a venit odată cu locul. Dacă inițial ne-am gândit la un pub, faptul că am găsit acest loc, cu o terasă mare și plină cu verdeață, ne-a schimbat viziunea și am ales să mergem pe ideea de grădină.

Prin ce se deosebește localul vostru de celelalte din oraș? Ce ne puteți spune despre frumoasa clădire în care activați?  

Faptul că proiectul ăsta a fost de la început ceva personal, în care am pus mult suflet (și nu neapărat un business) credem că se transmite către oamenii care trec pe la noi.

Casa este construită în 1893 și este o clădire de patrimoniu superbă, ca multe alte case vechi din București.

Noi ne desfășurăm activitatea, interiorul barului, în fostele grajduri ale casei. Cu excepția câtorva modificări necesare bunei desfășurări a activității, am păstrat totul așa cum era. De exemplu, pe pereți sunt încă suporturile originale de fân ale cailor, iar pavelele sunt aceleași de când s-au construit anexele casei.

Povești din București | Grădina Olari - o grădină de vară cu și pentru prieteni

Ați devenit un loc care nu duce lipsă de clienți și pe o parte din ei i-ați fidelizat deja. Care e rețeta succesului vostru? 

Avem, într-adevăr, o gașcă de oameni de-ai locului. Ne bucură tare mult când îi vedem că revin, asta ne-am dorit de la început, înseamnă că ceva facem bine.

E mult spus succes, dar unde am ajuns până acum datorăm în mare parte oamenilor care au fost și sunt alături de noi, echipei noastre. Le mulțumim tare!

Ce băutură este vedeta localului vostru, care este cea mai consumată, cea mai apreciată? 

Berea Carol este cel mai consumat produs, încă de la început. Vara i se alătură și ginurile tonice, în special cele cu tonic craft.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit? 

Lipsa noastră de experiență în domeniu. Începutul a fost destul de greu pentru noi, din cauza acestui lucru. Ne-am cramponat în diverse situații, am luat prea greu unele decizii care nu erau neapărat importante, am omis să facem lucruri, unele esențiale pentru un bar. Dar le-am aflat pe parcurs, le-am învățat, încă învățăm. Provocări sunt tot timpul, dar acum măcar știm cum să le abordăm.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului sau asupra zonei în care e deschis? 

Ne-am dori sa creăm o comunitate în jurul Grădinii Olari, să fim un loc de întâlnire pentru oameni faini, cu chef de socializare care știu că aici vor găsi mereu pe cineva cu care să bea o bere.

Ce vă place vs. ce nu vă place la București? 

Ne place Bucureștiul, pentru că este un oraș mare cu nenumărate oferte sociale, culturale, de dezvoltare personală sau de petrecere a timpului liber. Ne place arhitectura clădirilor vechi, aerul interbelic, ne plac parcurile.

Și nu ne place nici nouă ce nu place nimănui: traficul, poluarea, lipsa unor servicii esențiale pentru o capitală europeană, ritmul lent în care se schimbă lucrurile.

Povești din București | Grădina Olari - o grădină de vară cu și pentru prieteni

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în perioada de activitate? 

Am învățat că suntem diferiți și trebuie să avem răbdare, am învățat că nimic nu e imposibil, trebuie doar să privești problema din alt unghi. Noi, având 6 perechi de ochi, facem asta frecvent.

Și am învățat că entuziasmul se ia, că ne hrănim din feedback-ul oamenilor și că echipa din jurul nostru contează enorm.

Cum v-a afectat pandemia și în ce fel v-ați reinventat în această perioadă? 

Ne-a afectat din punct de vedere financiar, nu cred că a scăpat cineva. Dar putea să fie mult mai rău de atât. Ne considerăm norocoși și n-avem cuvinte să mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat și ne ajută să trecem de acest hop: parteneri, colaboratori, furnizori, proprietarii spațiului și, mai ales, celor de-ai casei, se știu ei.

Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează pentru Grădina Olari?

N-am îndrăznit să facem vreun plan măreț. Deocamdată, vrem să trecem cu bine de perioada asta.

Între timp, căutăm să aducem lucruri noi pe terasă și în meniu, ne dorim să rămânem același loc friendly și să strângem în continuare în jurul nostru oameni frumoși.

  • Interviu de Gruia Dragomir.
  • Fotografii de Ștefan Rotaru.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută