Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/03/2021
Eat & Drink / Drink

Poezie îmbuteliată

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Poezie îmbuteliată Share Poezie îmbuteliată


Nu voi obosi să povestesc despre un Revelion comunist în care mama s-a dus la o vecină să-i țină companie, iar eu am profitat de ocazie pentru a pastișa versurile lui Mircea Cărtărescu, după ce am dat gata o sticlă de vin. Eram adolescent rebel, versurile au fost praf, caietul pe care le scrisesem, aveam să descopăr dimineața, era pătat până la neinteligibil, dar vinul nu fusese rău. Mă rog, atâta cât înțelegeam eu pe vremea aceea din dialogul cu o sticlă.

De atunci mi-a rămas ideea că poezia merge foarte bine cu vinul. Așa că am fost foarte deschis să degust niște vinuri dintr-o gamă lansată luna trecută și inspirată de poezia „Strunga” de Vasile Alecsandri. O știam, apropo, ca să mă dau cult – așa cum știam, de la alt domn al literelor, R.L. Stevenson, că vinul e poezie îmbuteliată – pentru că mă impresionse limbajul cetei de hoți din pădure, avea un parfum aparte. Ei, versurile acestei poezii de Vasile Alecsandri se regăsesc pe etichetele noilor vinuri, lansate de Strunga Winery, un producător din Iași. Alegerea denumirii era destul de la îndemână, întrucît plantațiile de viță de vie Strunga Winery se află în preajma pădurii Strunga, nemurită de stihurile lui Alecsandri despre haiduci. În fine, din câte țin minte, nu reiese că acei pui de lele prădau ca să dea altor săraci, poate păstrau pentru ei, care oricum erau săraci, iată un fel de haiducie care merită dezbătută într-o seară de martie în care să desfaceți o sticlă de Busuioacă de Bohotin. Eu am făcut-o fără nicio ocazie specială după ce am citit pe etichetă „Oliolio, mândră fetică!/ De-ai veni cole-n potică/ Să te fac mai frumuşică” și am privit la lumină paharul umplut generos cu acest vin sec, rose, dar un rose care îl face inconfundabil. Ca să vedeți că sunt băiat citit, într-o după-amiază, musai de weekend, am lecturat cu mult interes și o sticlă de Muscat Ottonel, alt soi drag papilelor mele. Sec, rece, plin de savoare, greu de uitat. Pe el stă scris „În pădurea de la Strungă…/ Sunt de cei ce-mpuşcă-n lună,/ Care noaptea-n frunze sună,/ Feciori de lele nebună!”.

Poezie îmbuteliată

Aceste vinuri versificate au un caracter puternic și-ți aduc pe masă nu doar niște cuvinte frumos înșiruite, ci și parfumul Moldovei autentice, neperisabile. În tot cazul, aveți de unde alege, înțeleg că jumătate din vinurile produse acum de Strunga sunt albe, circa 30% vinuri rosé și 20% roșii. Sortimentația Strunga e formată din trei vinuri albe – Muscat Ottonel, Chardonnay și Fetească Albă, două vinuri rosé – Busuioacă de Bohotin și un cupaj rosé Merlot și Cabernet, dar și un vin roșu. Luați de beți, că e multă poezie sub dop.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută