Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/01/2021
Lifestyle / Sport

Când mai mulți oameni îți zic…

Răzvan Ionuț Greu De Răzvan Ionuț Greu
Comentarii Când mai mulți oameni îți zic… Share Când mai mulți oameni îți zic…


Înainte de toate, vă urez tuturor un an liniștit în care să revenim la normalitatea noastră, normalitatea de care ne e atât de dor și pe care înainte nu prea dădeam doi bani. Cine a zis că nu apreciezi ceea ce ai până nu pierzi acel ceva, a fost efectiv super inteligent.

Când mai mulți oameni îți zic...

Acum că am terminat cu urările și am făcut și o glumă (vorba vine glumă, să zicem încercarea nereușită de a fi amuzant), să revenim la ale noastre. Știți, sau poate nu, că există o vorbă: ,,Când un om îți spune un lucru, nu-l crede, când doi oameni îți spun un lucru, nu-i crede, dar când deja trei oameni îți zic același lucru, ar trebui să-i cam crezi…”. Sper ca acesta să fie citatul corect, dar ideea sigur ați prins-o voi. Această zicală aș putea spune se dovedește a fi adevărată în numeroase contexte.

Totuși, există cel puțin unul în care această regulă nu se aplică. Știți care e, nu? Exact, bravo, fitness-ul. Care sunt situațiile în care acest principiu citat mai sus se aplică? Și acum prefăcându-mă că mi-a răspuns cineva, ar fi cazul să trecem la treabă.

Când mulți oameni îți spun… că pâinea îngrașă. Nu mă întrebați de ce e pâinea e un aliment atât de urât în rândul lumii dar vă pot spune cu tărie că nu pâinea face oamenii grași ci excesul ei și folosirea atunci când nu este cazul (gen paste cu pâine sau pâine cu cartofi). Și încă o chestie, mâncați pâine integrală fiindcă este mult mai gustoasă decât pâinea albă. Deci, când mai mulți oameni îți zic că pâinea îngrașă, spune-le că mai contează și câtă pâine mănânci și cu ce combini pâinea, pentru că nu este nimic în neregulă cu acest aliment.

Când mai mulți oameni îți zic...

Când mulți oameni îți spun… că sportul este cel mai greu lucru dintr-un stil de viață sănătos. Hai sa o luăm logic: să zicem că faci sport de 5 ori pe săptămână. Mulți oameni mănâncă de 5 ori într-o singură zi. Deci, la ce lucru trebuie să fii atent mai mult? Poate nu te-am convins cu asta, dar hai să ne imaginăm o situație: sunt eu afară cu prietenii mei și mergem la un restaurant, ei își comandă pizza, burgeri și alte lucruri de genul acesta, și eu cu ceva super basic, gen o salată sau ceva carne la grătar cu cartofi copți. Ce credeți că e mai greu, să mă abțin să comand ce mănâncă prietenii mei sau să merg o oră la sală și să fac piept? Eu aș înclina spre abținerea de la mâncare, pentru că mâncarea este ceva ce întâlnim mult mai des în viețile noastre și cred că este mai dificil să fii atent de 3-4 ori într-o zi la ce mănânci decât să fii atent de 4-5 ori pe săptămână la ce mănânci. Deci, dacă mai mulți oameni îți zic că sportul este cea mai grea parte dintr-un stil de viață sănătos, nu-i crede.

Ca un ultim lucru, când mulți oameni îți spun… că dacă vrei să te definești sau să slăbești trebuie să faci repetări multe cu greutăți puține. Total greșit. Slăbirea vine din deficitul caloric, rolul antrenamentelor cu greutăți este acela de a ne sculpta corpul (și sănătatea, evident) și această modalitate de a lucra multe repetări cu o greutate foarte ușoară este total ineficientă. Unu la mână, lipsește stimulul muscular care apare în urma unui exercițiu cu o greutate corespunzătoare (am explicat acum câteva săptămâni ce înseamnă greutate corespunzătoare). Sau dacă nu lipsește stimularea musculaturii, este ineficientă pentru a dezvolta mușchi. Doi la mână, e bine să dezvolți și forță că… mna, știi cum e, râde lumea de tine că te duci la sală și nu ești în stare sa cari un bidon cu apă de zece litri, se întâmplă și d-astea. Și cum și să ai forță e foarte bine, forța crește odată cu greutatea folosită, nu poți să dezvolți forță dacă faci mereu cu o greutate mică, nu?

Când mai mulți oameni îți zic...

Cam atât am avut să vă zic deocamdată despre chestii pe care lumea, multă lume de fapt, le spune despre fitness și alimentație, și nu sunt chiar corecte. Iar ca un lucru pe care cu toții îl avem de învâțat (cred) din ce am aberat eu pe aici este faptul că mereu trebuie să ne informăm și abia apoi putem clasifica dacă ce spun mulți oameni este adevărat sau nu, fiindcă, uneori, nu este chiar așa. Spor!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.