Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/04/2020
Zile si Nopti

Cum se restaurează o gospodărie în Muzeul ASTRA? Vezi VIDEO

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cum se restaurează o gospodărie în Muzeul ASTRA? Vezi VIDEO Share Cum se restaurează o gospodărie în Muzeul ASTRA? Vezi VIDEO


Muzeul ASTRA continuă lucrările de conservare și restaurare a monumentelor. Printre ele, se numără și Gospodăria din Almaș, județul Arad.

“Fierul ce alcătuiește materialul din ferecătura a carului și a altor instrumente din inventarul gospodăresc tradițional este un metal care se corodează foarte uşor în prezenţa factorilor de umiditate. Curățirile mecanice asupra feroneriei și apoi aplicarea unor substanțe de protecție a zonelor curățite sunt acțiuni punctuale, ce se impun, în contextul în care patrimoniul instrumentar al gospodăriilor expoziției în aer liber, este expus fluctuațiilor climaterice, și dezvoltă factori de coroziune a metalelor. Anterior acestor intervenții, conservatorii Centrului ASTRA pentru Patrimoniu au diagnosticat starea de sănătate a monumentului și a obiectelor sale. Activitatea derulată de restauratorii muzeului ASTRA, în curtea Gospodăriei din Almaș – Arad (re)aduce în atenția iubitorilor de muzeu povestea uneia dintre casele de gorun emblematice prin amprența sa arhitectonică, dar și prin obiectele din universul casnic arhaic ce defineau comunitatea almășană ca una dintre cele de frunte ale Țării Zarandului”, spun reprezentanții CNM ASTRA.
Potrivit acestora, casa popească a familiei Miclea din Almaș, județul Arad, este remarcabilă prin istoricul construirii inițiale, în secolul al XVIII-lea în vechea vatră colinară a satului. De asemenea, “impresionează prin etapele mutării sale la linie, în secolul al XIX-lea”.

onează prin etapele mutării sale la linie, în secolul al XIX-lea”.

 

 

 

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.