Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/01/2020
Viața Orașului / Povești din București

Povești din București | Sonder – cafea nordică și hygge

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești din București | Sonder – cafea nordică și hygge Share Povești din București | Sonder – cafea nordică și hygge


Sonder este un loc cu adevărat special și unic în București, pentru că totul de aici îți dă senzația că te-ai teleportat într-o cafenea dintr-o țară nordică. Cafeaua provine de la o renumită prăjitorie daneză, gustările sunt și ele de inspirație nordică și cu denumiri greu de pronunțat, iar designul și decorurile sunt alese în așa fel încât hygge-ul să fie la el acasă.

Ana-Maria Coralevici ne-a povestit mai multe despre cum a apărut Sonder.

Cum a apărut Sonder? Și cum ați ajuns la acest concept?

Povești din București | Sonder - cafea nordică și hygge

Sonder a apărut pentru că iubim cafeaua și suntem dependenți de ea. Totodată pentru că ne place degajarea oamenilor când își beau cafeaua. Dar și pentru că ne plac spațiile relaxate și primitoare și mai tot ce ține de stilul și de cultura scandinavă. Așa am ajuns la brandul La Cabra, prăjitoria daneză cu care colaborăm acum. După ce i-am cunoscut și pe băieți și ne-au povestit toata istoria business-ului lor, am prins curaj, ne-am hotărât că ăsta e momentul și că obstacole și scuze pentru amânat vor apărea mereu.

Prin ce se deosebește cafeneaua voastră de concurență?
În primul rând nu ne gândim la colegii noștri din piață ca la concurență, ci ca la piese care creează această scenă a cafelei de specialitate, care devine tot mai cunoscută pe plan internațional și care e mișto. Noi suntem noi pe piață, fără nici o legătură cu domeniul acesta, așa că majoritatea colegilor sunt modele de reușită pentru noi.

Povești din București | Sonder - cafea nordică și hygge

Care credeți că este rețeta succesului pentru o cafenea din București?
Greu de zis după doar 6 luni. Nu am atins încă succesul, dar suntem într-un drum frumos spre succes, așa cum îl avem noi definit. Credem însă că rețeta de succes a oricărei afaceri este munca intensă, constantă, o echipă de oamenii pasionați și compatibili și respectul față de client.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit?
Tot ce s-a întâmplat din momentul în care am găsit spațiul până am deschis și încă o lună după, a fost… ȘOCANT DE GREU. Eu vin dintr-un domeniu deloc relaxat, arhitectura, și pentru prima dată ever, am zis „WOW! Nu o să mai zic niciodată că arhitectura e un job stresant!”.

Sunt multe lucruri mari și mici – spațiu, autorizare, echipare, amenajare, promovare, meniuri, format echipă, train-uit, research-uri peste research-uri, termene decalate și întârziate, plus că, tot ce poate să meargă prost, evident merge prost. Când nu ești deloc expus la domeniul horeca, toate astea vin ca un mega șoc. Împreună cu faptul că vreo lună înainte de momentul deschiderii, nu mai dormi.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă cafeneaua voastră asupra orașului?

Povești din București | Sonder - cafea nordică și hygge
Asupra orașului per-se, ne bucurăm că am găsit o clădire veche, de patrimoniu, pe care încercăm să o renovăm încet-încet și pe care încercăm să o îngrijim cum putem mai bine, iar Bucureștiul are mare nevoie de asta. Asupra zonei în care activăm, ne bucurăm că putem continua o linie mișto, trasată deja de colegii noștri de la alte coffee shop-uri și că suntem încă un loc relaxat, cozy, pet friendly, children friendly, care, prin puterea cafelei, conectează oameni, trezește oameni, bucură oameni, relaxează oameni.

Ce vă place vs. ce nu vă place la cafenelele din București?
Nu pot avea o părere generalizată despre toate cafenele din București, dar în toate coffee shop-urile cu specialty coffee în care am ieșit ani la rând, m-am simțit excelent. Fiecare are un specific al ei, însă absolut toate au cafea bună și staff foarte mișto și prietenos.

Ce vă place vs. ce nu vă place la București?
E un moment prost să răspund la întrebarea asta, pentru că sunt puțin supărată pe cam multe lucruri care nu sunt ok în București. Ar trebui să răspund vara, când e gol, relaxat și nu atât de gri. Acum mă deranjează că oamenii pot parca fără probleme în fața cafenelei, deși avem acces la stradă și un metru de trotuar. Ca atare, la unele ore din timpul săptămânii, ieși din shop direct într-o mașină. Prea puține lucruri reglementate, în general, și atunci se merge pe legea junglei, lucru care ma încarcă des.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?
Cred că au fost destul de multe, dar pentru că nu le-am notat, evident le-am și uitat, haha. Totuși, una a rămas încă cu mine: „Nu subestima niciodată, cât de puține știi despre un domeniu despre care nu știi nimic”. Partea bună este că orice se învață și că pasiunea ajută de cele mai multe ori. E mișto când reușești în lucruri care uneori par atât de greu realizabile.

Ce ne puteți spune despre produsele voastre? 

Povești din București | Sonder - cafea nordică și hygge

Suntem în primul rând un coffee shop așa că totul se învârte în special în jurul cafelei de la La Cabra, pe care o variem aproape lunar. Pe lângă cafea, servim și niște bite-uri vegane și vegetariene delicioase și sănătoase, preparate de noi la noi, granola și clasicul banana bread. Suntem experiența completă de breakfast sau brunch.

Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează pentru Sonder?
Suntem deschiși de puțin peste jumătate de an, așa că încă ne așezăm și ne relaxăm puțin pe partea de planuri. Încercăm să ne ocupăm cât mai mult și cât mai bine de tot ce se întâmplă acum.

Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută