Când vine vorba de bere românească artizanală, Zăganu este cel mai cunoscut și răspândit brand. Este de 6 ani pe piață și se poate lăuda că este un deschizător de drumuri și unul dintre pionerii unui domeniu care a crescut enorm în ultimii ani.
Laurențiu Bănescu, co-fondator Zăganu, ne-a povestit despre cum a fost această călătorie, dar și despre ce urmează pentru această bere minunată.
Cât de greu este să reușești să-ți impui o bere craft pe o piață dominată de marii jucători din industria berii?
„Cred că acum, după mai bine de 6 ani, este un pic mai ușor. Calea este deja bătătorită de noi și de alți pionieri ai berii artizanale. În 2013 era foarte interesant, pentru că atunci când te duceai să vorbești cu clienții, 90% dintre ei spuneau că au contract cu X sau „Nu mă lasă Y să vând altă bere”. Alții veneau și cu întrebări de genul „Ce e aia bere artizanală?”, pentru că denumirea în sine, dar nici noțiunea de bere artizanală nu existau la vremea respectivă în România, noi fiind primii care am scris „bere artizanală” pe etichetă. Cu toate acestea, după ce am vizitat personal peste 300 de clienți, iată că am găsit niște oameni super deschiși, pentru care avem tot respectul și astăzi. Ei au fost cei care ne-au dat o șansă nouă, micilor producători de bere artizanală. Ei sunt și acum clienții și prietenii noștri, după 6 ani de când am început.”
Care au fost cele mai mari piedici de care v-ați lovit?
„Principalele piedici au fost complexitatea procesului de aprobare a autorizației de antrepozit fiscal, lipsa unor bugete de marketing, lipsa finanțării, construirea de la zero a unui sistem de distribuție directă a berii, ținând cont de multele contracte de exclusivitate de care vorbeam mai sus. Apoi, foarte importantă în 2013, a fost lipsa încrederii multor clienți într-un producător mic și în abilitatea lui de vinde mai departe o bere necunoscută la momentul respectiv, dar și faptul că, fiind nepasteurizată, berea noastră are un termen mai mic de valabilitate față de berile industriale. Dar, cu perseverență și răbdare, am reușit să schimbăm multe mentalități și să ne facem loc cu Zăganu pe piața dominată de multinaționale.”
Ce părere aveți despre piața de bere artizanală din România?
„Asistăm la o adevărată explozie în România a producătorilor mici și a etichetelor de bere, numite și „gipsy-brewers”. Suntem mândri că Zăganu a dat startul unui astfel de fenomen. Ne-am asumat rolul de pionierat și acum vin din urmă foarte mulți pasionați de bere bună, home-breweri care-și îndeplinesc visul de a avea propria făbricuță de bere. Noi în continuare susținem la barul nostru de pe Calea Victoriei 91-93, numit Fabrica de Bere Bună, doar berea artizanală românească, având acolo beri de la peste 20 de mici producători români, alături de berile noastre Zăganu.”
De ce credeți că atât de mulți români au început să prefere berea artizanală?
„Cred că oamenii s-au săturat pur și simplu să bea aceeași bere plictisitoare cu care ne-au obișnuit ani de zile marii producători, beri care nu se disting prin gust între ele și care la un blind-test ar putea fi foarte ușor confundate una cu cealalta, în ciuda etichetelor scumpe și a marketing-ului foarte agresiv. Oamenii caută să experimenteze, caută produse, beri autentice, create de oameni ca și ei, create de oameni pentru oameni. Românii vor să vină la evenimente dedicate berii artizanale, vor să stea de vorbă cu producătorii, să stea de vorbă cu oamenii din spatele brandurilor. Oamenii vor să experimenteze, să guste într-o seara mai multe beri diferite. De exemplu, noi avem la noi la bar beer-flights, adică se pot alege din cele 10 beri la draught oricare 4 dintre ele, în pahare de 150 ml.”
În urmă cu doi ani v-ați deschis și primul bar. Plănuiți să mai deschideți baruri și în alte orașe din România?
„Suntem foarte încântați de barul nostru Fabrica de Bere Bună! Este locul dedicat 100% berii artizanale românești și, da, avem în plan să căutăm locații noi, poate și parteneri în alte orașe în care să dezvoltăm astfel de temple dedicate fenomenului berii artizanale. Cred că piața are nevoie de astfel de locuri dedicate berilor artizanale și ne bucurăm că apar în țară tot mai multe.”
Ce alte sortimente mai aveți de gând să lansați în anul viitor?
„Până acum am produs peste 10 sortimente de bere diferite și nu ne vom opri aici. Doar în 2019 am lansat Imperial Russian Stout, o bere de 10.5% alc., o colaborare cu Hop Hooligans, un India Pale Lager, un Double Rye IPA, dar și ediția limitată în colaborare cu WWF România – Sturionul Pale Ale. Avem, prin urmare, planuri mari și pentru 2020, probabil vom lansa încă 2-3 rețete noi. Stați cu ochii pe Zăganu!”
Cum prevedeți evoluția brandului Zăganu în următorii 5 ani?
„Ne bucurăm să vedem că Zăganu a crescut organic în fiecare an și ne propunem ca în următorii ani să ne consolidăm poziția, să creștem distribuția în alte județe și în afara țării, fără a face însă salturi mari sau rabat la ingrediente sau la procesul de producție. Am crescut până acum, prin investiții mici, capacitatea de producție în fiecare an și credem că în următorii 5 ani piața va crește organic prin eforturile conjugate ale micilor producători. Noi sperăm că vom ajunge la măcar 1% din piața totală de bere, până în 2025, acum fiind abia la 0.25%, din câte estimez eu.”
Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți