Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID MONTAN cu MITZĂ MATEI

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID MONTAN cu MITZĂ MATEI Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID MONTAN cu MITZĂ MATEI


 “Oricine poate să țină cârma unei nave, dar numai un lider stabilește cursul!”John C. Maxwell

Mitză Matei a avut dintotdeauna dorința de a ajunge pe cele mai înalte culmi, atât în țară, cât și în afara ei, el fiind în momentul de față ghid profesionist și alpinist. Acesta organizează expediții pentru iubitorii unui astfel de sport periculos. 

Despre cum ar descrie această meserie, Mitză Matei afirmă:Aceasta una dintre cele mai dificile, dar și pline de satisfacții meserii din lume. Petreci mult timp în condiții aspre de climă, dar te pune la încercare în fiecare moment, îți oferă prilejul de a vedea live locuri incredibile, greu accesibile, și de a fi însoțitorul în sălbăticie a unor oameni foarte diferiți, caracterizați însă de aceeași dorință: dragostea pentru aventură!”

Un lucru pe care puțini oameni îl știu despre a fi ghid montan: „Toate lucrurile par bune și frumoase, pentru că petreci mult timp în natură și vezi tot felul de locuri. Puțini știu cât de dificil este procesul de refacere, atunci când te întorci de pe un munte de 6.000-7.000m și cât de greu este să te reintegrezi în viața de zi cu zi, după ce ai stat în salbăticie cu săptămânile.”

Ce calități trebuie să ai pentru a fi un ghid montan bun: „Trebuie să fii un lider de echipă, un bun motivator și organizator, să ai o mare capacitate de a comunica și de a empatiza. Nu este suficient să fii un foarte bun cățărător, schior și alpinist, ci este necesar să ai capacitatea de a-l determina pe cel din echipa ta să își depășească limitele fizice, psihologice și motivaționale. Liderii îi motivează pe cei pe care îi ghidează să își atingă țelul, acolo sus în munți!”

Cea mai mare provocare în acest domeniu: „Trebuie să fii capabil să iei deciziile cele mai înțelepte în clipele cele mai dificile, când te confrunți cu condiții nefavorabile ale vremii ori când membrii unui grup eterogen sunt motivați de scopuri diferite.”

Cea mai mare satisfacție când ești ghid montan: „Când îl vezi pe cel de lângă tine că zâmbește. Atunci el realizează că este capabil să își îndeplinească visul de a urca pe varfurile unor munți înalți, a căror ascensiune te provoacă la maxim!”

Un sfat pe care i l-ar da unei persoane aflată la început de drum în această industrie: „Să aloce cât mai mult timp pentru dezvoltarea competențelor profesionale, concomitent cu socializarea cu oameni cât mai diferiți. Regula celor 3 principii: integritate, disciplină și autenticitate! Nu este important cat de departe ajungem noi, ca ghizi montani, ci cat de puternic putem să îi motivăm pe ceilalți să își atingă țelurile!” 

Bianca Ivașcu,
Redactor-șef Zile și Nopți Brașov 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.