Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

Hrană bună, vorbe faine: alimentele care ne dau energie, pe bune (II)

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Hrană bună, vorbe faine: alimentele care ne dau energie, pe bune (II) Share Hrană bună, vorbe faine: alimentele care ne dau energie, pe bune (II)


 

 

 

După ce ne-am obișnuit puțin cu primele idei despre nutriție, alimentație potrivită corpului nostru și o rețetă de înghețată pur și simplu delicioasă, este momentul să trecem la nivelul următor. Ne așezăm din nou în bănci și așteptăm să înceapă ora a doua. Copiii, micii nutriționiști, sunt deja mai relaxați și mult mai curioși să continue călătoria prin labirintul alimentelor.  

Roxana Iordăchescu, coordonatoarea proiectului ”Micul Nutriționist”, este pregătită să ne povesteasă cum putem știi care alimente ne dau energie și care sunt cu adevărat importante pentru creșterea noastră, care ne ajută să ne concentrăm mai bine, și care ne ajută să ne jucăm și să alergăm mai mult, fără să simțim oboseala. Adica, aflăm care alimente au carbohidrați simpli și care au carbohidrați complecși. 

Hrană bună, vorbe faine: alimentele care ne dau energie, pe bune (II)

Vorbim din nou despre zahăr. Chiar dacă ne place nouă tare mult tot ce este dulce, zahărul are zero nutrienți sau are calorii goale. Desi pare că ne dă energie, de fapt ne păcălește puțin, ne dă impresia că ne energizează pe moment și după ce trece efectul, ne ia și mai mult, ne consumă mineralele, lăsându-ne obosiți și cu carii dentare. Fructele pot înlocui zahărul cu succes, de exemplu bananele sau curmalele dar și mierea care este un antibiotic natural. Se spune că mierea este medicament, nu aliment, de aceea este bine să o consumăm cu grijă, pentru a avea efectele dorite.

Oare sportivii care au foarte multă nevoie de energie și putere fizică mănâncă dulciuri? Cei care au părinți care aleargă la diverse maratone sau participă la alte competiții sportive, ne-au zis că înainte de concurs, aceștia mănâncă paste și nu ciocolată.

Alimentele care au carbohidrați complecși sunt, pe lângă paste, cerealele care conțin în mod natural amidon (orez, porumb, secară, etc), legumele (mai ales rădăcinoase) și leguminoasele. Am aflat că cel mai bine ar fi să alegem varianta integrală a cerealelor pentru aportul de fibre. Pentru că acestea oferă sațietate, absorb anumite substanțe toxice și mențin un tract digestiv sănătos.

Ce experimentăm ora aceasta? Vrem să vedem cât de mult ne ține de foame un produs sau cât de multă energie ne dă. Avem 3 borcane cu apă. Într-unul punem o linguriță de cereale, în altul, o linguriță de zahăr și în cel de-al treilea, puțin iaurt. Dacă amestecăm fiecare borcan, vedem că în primul rămâne toată cantitatea de cereale, în al doilea tot zahărul dispare sau în ultimul iaurtul se mai vede puțin. Cam așa este și cu energia. Alimentele pe care trebuie să ne bazăm sunt cele care sunt absorbite mai lent de organismul nostru, oferindu-ne energie într-un mod echilibrat. Zahărul nu este unul dintre ele.

Hrană bună, vorbe faine: alimentele care ne dau energie, pe bune (II)

Hrană bună, vorbe faine: alimentele care ne dau energie, pe bune (II)

 

Și pentru că suntem cuminți, Roxana ne arată cum să facem pe loc bombițe vegane, rețetă în care folosim în loc de zahăr, curmale. Dacă ăi-a plăcut, ne revedem la ultima oră de nutriție de pe anul acesta, în curând!

”Micul nutriționist” este un proiect al Asociatiei Carpaterra din Brașov și este finanţat prin programul, Start ONG, finanţat de Kaufland şi implementat de Act For Tomorrow.

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.