Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

”GESTURI DE REZISTENȚĂ” este în turneu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”GESTURI DE REZISTENȚĂ” este în turneu Share ”GESTURI DE REZISTENȚĂ” este în turneu


 

 

”Gesturi de rezistență” este un film documentar realizat de Olga Ștefan, care aduce împreuna mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1: Rezistența armată, capitolul 2: Rezistența civilă / politică, capitolul 3: Rezistența prin artă , capitolul 4: Rezistența prin solidaritate.

Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Filmul începe cu interviul Erickăi Bezdickova, care povestește despre experiența surorii sale, Jolana Kellerman, partizană în cadrul rebeliunii naționale slovace. După ce a supraviețuit lagărului Terezin, unde l-a cunoscut pe Bela Katz, născut la Zalau, s-a mutat cu el la Cluj. Această poveste dă startul filmului și conectează cele trei țări de unde provin ceilalți supraviețuitori intervievaţi.

Dintre cei intervievați amintim de Theodora Iancu, fiica marelui artist și arhitect modernist Marcel Iancu, care a acceptat să fie înregistrată pentru prima dată exclusiv pentru acest documentar, și Alexandru Elias, filmat în decembrie 2017, cu 4 luni înainte să moară. La vârsta de 17 ani a fost unul dintre inculpații procesului Hashomer Hatzair, înscenat de regimul Antonescu contra unui grup de 18 tineri evrei (12-18 ani) care au primit sentințe între 10 și 20 de ani de muncă silnica sau chiar execuție (3 dintre ei) ca membri ai acestui grup.

„Gesturi de rezistență” a fost realizat în activitățile proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun” co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.

30 Septembrie la Arad, Cinema Arta, ora 19:00 (Strada Vasile Alecsandri 2)

1 Octombrie la Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, ora 19:00 Galeria de Artă ”Ioan Sima” (Gheorghe Doja, nr, 6)

2 Octombrie la Șimleul Silvaniei Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord ora 18:00 Sinagoga Mare (Piața 1 Mai, nr. 1)

3 Octombrie la Sibiu Biblioteca Astra, ora 18:30 (Str. George Barițiu, nr. 5-7 corp B, Foaier)

4 octombrie la Cluj-Napoca Casa Tranzit, ora 19:00 (Strada George Barițiu 16)

7 Octombrie la Cluj-Napoca Universitatea Babeş-Bolyai UBB Departmentul de sociologie

10 Octombrie la București Teatrul Evreiesc de Stat, ora 19:00 (Strada Iuliu Barasch, nr. 15)

foto: Inquiries Journal

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută