Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Ieșim la oraș, cu Natura

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ieșim la oraș, cu Natura Share Ieșim la oraș, cu Natura


 

 

Se spune că un om civilizat, trăitor în mediu urban, poate identifica mult mai multe logouri de branduri celebre, decât specii de  păsări, arbori sau plante. Acum și aici, în fiecare zi, credem că avem mai multă nevoie de ceva ieftin, bun și rapid de mâncat/ băut/ îmbrăcat, cu wi-fi și curent inclus, după care musai să fugim la birouri și laptopuri, la baruri și neoane, la canapele și plasme cu telecomandă. Nu ne mai oprim să vedem ce minune cântă în frunzișul din fața biroului, sau să simțim cum îngălbenește toamna arborii de pe aleea dintre blocuri, sau cum miroase ploaia la orele serii… Zilnic printre betoane și claxoane uităm că suntem parte din ceva mai mare și mult mai complex. Natura umană se lipsește de cel mai important lucru care o definește într-un mod esențial: legătura profundă cu natura. Oricând de mult ne place confortul și viața în castele noastre de piatră și oțel, adevărul este că singurul lucru fără de care nu putem trăi este Natura. Iar timpul pe care ar trebui să-l petrecem în aer liber, afară, în parc, la pădure, la munte, la mare este vital pentru sănătatea noastră. Și cea fizică, și mai ales cea mentală.

Evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Ariilor Protejate ne ajută să ne reconectăm, să ne reamintim aceste lucruri. Să respirăm mai adânc. Să cunoaștem mai multe și să iubim mai mult Natura. În 2019, din 7 până în 15 septembrie, sunt organizate în toată țara, în 15 județe, peste 65 de activități despre, cu și în Natură. Programul cuprinde o varietate de excursii în ariile protejate (parcuri naționale și naturale, situri Natura 2000, rezervații naturale), igienizări și refaceri de trasee, expoziții, ateliere de creație, competiții sportive, proiecții de filme, observaţii de păsări, festivaluri, concursuri, webinarii și alte activăți de educaţie ecologică. Calendarul complet al evenimentelor îl poți găsi aici.

Ieșim la oraș, cu Natura

Prima ediție a fost organizată în 2015, o inițiativă a Fundației Propark pentru Arii Protejate, cu sprijinul Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. În primii ani, evenimentele au fost dedicate exclusiv locuitorilor din județul Brașov. Din 2018, Săptămâna Ariilor Protejate devine un eveniment anual naţional care încercă să mobilizeze mai mulţi administratori de arii protejate, ONG-uri și alte instituții, în vederea promovării ariilor protejate către publicul larg. Până acum, în aceşti 5 ani, peste 5000 de persoane au participant la mai mult de 150 de activități și evenimente. 

Toți cei care sunt implicați în acest festival care te invită să stai de vorbă cu natura, mai atent, mai conectat, își doresc sincer ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți oameni: cunoașterea mediului în care trăim, respectarea și protejarea lui nu sunt mofturi hipstăreşti, sau activități opționale. Este vorba chiar de existența noastră pe această planetă. Și numai de noi depinde să avem o viață sănătoasă și armonioasă. Să începem deci cu o întrebare/ invitație: Tu când ai stat de vorbă cu Natura ultima oară?

Alina Alexa
Communication Consultant

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută