Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov Share Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov


 

 

Vara. Întotdeauna m-a fascinat lumina asta fantastică de sud, pe care aș vrea să spun că o știu din Grecia sau Portugalia, dar pe care o știu doar din unele zone ale țării noastre; o lumină pe care o vedeam printre copacii alandala, crescuți din semințele aduse de vânt atunci când căutam câte un nuc, ca să așez nucile pe o tăviță de aluminiu la flacăra unei mici butelii de campare.
…Și, când mă gândesc la călătorii, mă gândesc și la gustul preparatelor.  Dacă sarmalele noastre sunt ca instrument de PR de țară,  Italia (cu tot cu rufele sale colorate întinse la uscat, cu băcăniile de cartier, cu două-trei mese la soare în fața unei cafenele unde poți mânca cele mai bune arancini) ne vorbește, gesticulând, cu spatele arcuit, despre pofta de viață.
Cu influențe din bazinul european al Mediteranei, dar și din nordul Africii, bucătăria siciliană este unică și se distinge complet de cea italiană continentală. Doar vorbim despre cea mai mare insulă din Marea Mediterană.

…Și, am fost la Pizzoleria Matteo, un restaurant Sicilian deschis de două săptămâni. În Brașov

Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov

Chef Matteo este din Sicilia, unde a lucrat peste 3 decenii la restaurante de top. Vine de unde a venit Arhimede, din Siracuza. Aflu că orașul ăsta este o adevărată atracție turistică!

Mi-a vorbit despre mările calde ale Siciliei, despre veselia oamenilor de acolo și despre preparate. A lăsat în urmă Italia pentru Brașov. Când l-am întrebat de ce, mi-a zis, mai în glumă, mai în serios, că nu-i plăcea traficul.

De ce Brașov? S-a îndrăgostit de oraș. Mai mult, strategia lui e simplă. Vrea să trăiască o viață simplă și să se bucure că le poate găti brașovenilor care vor să guste puțin din experiența culinară a Siciliei.
A venit aici alături de soția sa, care mi-a spus despre piețele colorate din Sicilia și apoi m-a luat de braț spunându-mi că secretul unei vieți lungi este să fii pozitiv și să mănânci bine(sănătos).

Meniul restaurantului e constituit din preparatele din Sicilia.
Noi vă recomandăm, tare mult, următoarele:

1.Arancini
Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov

Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov

Despre arancini auzit oricine are chiar și un cât de mic interes pentru bucătăria italiană. În Sicilia, arancinele di riso sunt prezente aproape la tot pasul: în trattorii, restaurante, taverne, la tarabe pe străzi sau în piețe. Este vorba despre un fel de sfere din orez (care, zic eu, au aspectul unor ouă Fabergé) de obicei umplute cu un ragu din carne de porc, boabe de mazăre și mozzarella, tăvălite apoi prin ou și pesmet și prăjite în baie de ulei.

2. Pizzolo cu fistic si miere (se găsește și cu vanilie sau nutella)


Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov

 Arancini și pizzolo | Un chef venit din patria lui Arhimede, la Brașov

Este un amestec dintre pizza și o plăcintă bine făcută. Tipul de făină (făina 000) folosit pentru acest preparat are niște echivalări care, până acum, ne erau necunoscute. Făina 000 și 480 = pastry flour (SUA) – făină 40 (Franța)- făină 00 (Italia). Este mai greu de găsit în majoritatea supermarketurilor, dar are o calitate superioară.

Gazda e perfectă, mâncare este excelentă.

Ne vedem pe strada George Barițiu nr 8!

 

Anna Antal, redactor Zile și Nopți

Poze: Bogdan Vîlsănescu

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută