Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

FOTO- VIDEO Probă unică la licență pentru studenții de la Muzică: un concert cu public, într-un spațiu sacru

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii FOTO- VIDEO Probă unică la licență pentru studenții de la Muzică: un concert cu public, într-un spațiu sacru Share FOTO- VIDEO Probă unică la licență pentru studenții de la Muzică: un concert cu public, într-un spațiu sacru


Absolvenții de la Facultatea de Muzică din Brașov, specializarea Muzică, și-au susținut astăzi concertul de licență, într-un cadru deosebit, la Biserica Sfântul Pentru și Pavel, de pe strada Zizinului. Acesta este doar o probă din examenul de licență. „Muzica este o meserie nobilă, de accea există astfel de concerte, pentru ca lumea să se bucure cât mai mult de actele noastre artistice și să vadă efectiv, ce facem noi aici“, declară Vlad Beldica, unul dintre dirijori.

Repetițiile pentru acest concert se desfășoară pe parcursul unui întreg an universitar, pentru ca studenții să prindă experiența necesară de a se afișa în calitate de dirijori în cadrul unui concert cu publicul și, bineîntețes, cu o comisie de evaluare, alături. Studenții ne-au declarat că astfel de momente sunt pline de emoție atât pentru ei, cât și pentru profesori.

Sute de ore de repetiții și dăruință îi aduc în fața publicului, pe tinerii muzicieni

Atât corul Facultății de Muzică, format din studenții tuturor anilor de la Specializarea Muzică, cât și dirijorii, care sunt absolvenți ai Specialării Muzică, au repetat sute de ore pentru a se putea prezenta astăzi în fața publicului. „Este o ocazie unică pentru noi să avem o astfel de probă, în examenul nostru de licență. Aceasta ne pregătește concret pentru ceea ce va urma în cariera noastră“, ne împărășește dirijoarea, Diana Roșca.

„Munca de dirijor este foarte grea și presupune responsabilitate, empatie și realaționare cu ceilalți“

Decana Faculății de Muzică, Mădălina Rucasnda, ne mărturisește faptul că această probă de licență există de mulți ani în cadrul Facultății de Muzică, din Brașov. „Practica este de fapt esențială pentru orice muzician. Să fii în fața corului, să îl conduci și să știi ce să îi ceri acestuia, se obține doar prin practică. Apreciez pozitiv efortul și realizările studenților, a fost un concert reușit“, declară aceasta.

„Ne-am dorit un concert de inimă, un concert educativ“

Profesorul care i-a îndrumat pe tineri în arta dirijatului coral, Ioan Oarcea, observă faptul că anul acesta a existat o implicare mult mai puternică, din partea studenților, o motivație în plus. „Sunt copii talentați, sunt copii  dăruiți sunt copii, care doresc să se formeze. Dincolo de faptul că au voci foarte bune, au o disciplină și prezență scenică, desăvârșite.  Ne-am dorit un concert de inimă, un concert educativ. Ne-am gândit la această probă de licență, pentru că asta presupune viitorul lor. Locul unui muzician este pe scenă . Mai mult, un aspect care ține de formarea lor ca oameni este faptul că în momentul în care ești într-o asemenea formație, nu poți să fii egoist sau superficial, pentru că totul depinde de tine“, încheie el.

Articol realizat de Ioana Mircea, Redactor-șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.