Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/03/2019
Arhiva Zile si Nopti

Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune Share Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune


For Sale este pub-ul brașovean, care și-a păstrat același concept și aceleași valori, încă din 2001. Aici vei primi lângă orice comandă de-a ta, un coș gratuit cu alune, a căror coji le poți arunca pe jos. Acestea împreună cu fânul de pe dușumea, muzica bună și mesajele prinse pe pereți, ale clienților care i-au trecut pragul, îți creează senzația că agitația pe care ai adus-o cu tine de afară, se transformă, aici, într-o liniște plăcută și pașnică.

Mesajul antreprenoarei

Gyöngyi Köpe este antreprenoarea pub-ului For Sale. Ea se descrie ca fiind una din cei mulți din generația decretului lui Ceaușescu, inginer cu privire inteligentă, care a trebuit să se descurce altfel. „Eu cred că am fost generația peste care a dat revoluția pe nepregătite și a trebuit să se descurce, să facă ceva. For Sale nu este prima mea afacere. În România trebuie să încerci să deschizi multe și să închizi multe, pentru a realiza ce merge și ce nu. Mai mult de atât, nu ai cum să reușești în mediul economic actual, decât crezând în ceea ce faci și punând foarte mult suflet. For Sale va fi întotdeauana o parte din mine“, susține aceasta.

Clienții fideli și fostul personal își adună bucățele de suflet și de aici

Antreprenoarea susține că în acest business, a pus accent pe partea nevăzută a lucrurilor, pe suflet. „Tot aud că unii fac meditații, să își adune bucățelele de suflet de pe ici, pe colo. Sunt convinsă că cine a lucrat aici sau a fost client fidel, își adună bucățele de suflet și de aici. Are locul ceva, lipici, dacă stau să citez o fostă angajată. Unii dintre ei se întorc din Anglia, iar de la aeroport se opresc aici mai întâi, apoi merg acasă și cred că asta spune multe lucruri“, povestește ea.

Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune

„Nu mă uit peste gard, dau ce pot, cât de bine pot, aici, la mine“

Gyöngyi afirmă că nu a interesat-o niciodată să își compare afacerea cu ce există pe piață. „Poate că asta e ideea pentru care acest local este unic, să nu mă uit în curtea vecinului, ci să dau ce pot, cât de bine pot, aici, la mine. Totul s-a construit treptat, pe bucățele și am găsit partenerii care să mă asculte și să mă înțeleagă, astfel încât să iasă așa cum mi-am dorit eu, iar când vine vorba de furnizori trebuie să mă gândesc la costuri, la calitate. Calitatea a fost unul dintre motivele pentru care am schimbat furnizori. Dacă alunele nu sunt bine prăjite, crocante, nu este același lucru“, povestește ea.

Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune

Tiparele turnate cu pâlnia în cap de societate, un blocaj pentru libertate

Antreprenoarea consideră că trebuie să ieșim din cutia noastră, din tiparele care ne-au fost turnate cu pâlnia, în cap. „Trebuie să fim liberi și asta este ideea, nu de a fi nesimțiți sau dezordonați. Conceptul pub-ului sugerează pe undeva ideea de libertate, de a fi natural, de a te simți în largul tău“, spune ea, zâmbind.

„Nu mă interesează să reții amănuntele localului, ci să ai o stare mai bună, când pleci de aici“

Dacă un client iese de aici, ar trebui sa aibă o zi mai frumoasă, decât atunci când a intrat. „Nu mă interesează să reții amănuntele localului, ci să ai o stare mai bună când pleci de aici. Poate într-o zi de luni sau în oricare altă zi gri din săptămână, vii cu un scop și cu cineva aici, iar brusc ți se schimbă starea de spirit,  poate de la o melodie și te trezești că dansezi aici în centru, fără să ai un motiv anume, astfel încât să te ridici la starea de bine, de fericire“, ne mărturisește antreprenoarea.

Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune

Un loc de time out pentru timp

Gyöngyi spune că, la For Sale, timpul parcă stă în loc, pentru că  este un loc unde lumea se poate simți bine, dincolo de vânzoleala și graba de afară, iar acest lucru se oglindește în mesajele pe care clienții le expun pe pereții interiori ai localului. De asemnea, aceasta a observat de-a lungul timpului, adică de 18 ani, că mesajele clienților sunt pozitive și expuse fie sub formă de cărți de vizită, fie sub formă de bilețele.

Foto: For Sale, locul de time out pentru timp, unde s-au consumat zeci de tiruri de alune

For Sale nu ar fi o persoană recunoscută pe stradă, ci o prezență simțită

Gyöngyi face un exercițiu de imaginație și îl vede pe For Sale în carne și oase. „Dacă acesta ar fi o persoană, aș putea spune că nu ar avea limite, ar fi tot timpul zâmbitor, dar interesant. În cazul în care ai trece pe lângă el pe stradă, nu l-ai recunoaște, nu ar fi popular, dar cu siguranță i-ai simți prezența”, povestește ea, fascinată și cu zâmbetul până la urechi.

Ioana Mircea – Redactor-șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută