Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Sfântul Ștefan: tradiții și obiceiuri

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Sfântul Ștefan: tradiții și obiceiuri Share Sfântul Ștefan: tradiții și obiceiuri


Sfântul Ştefan-Cel Încununat este sărbătorit în fiecare an pe 27 decembrie. Potrivit Noului Testament, Ştefan se trăgea din Ierusalim şi avea origini iudeice. De asemenea, el este recunoscut ca fiind primul martir creştin care a fost condamnat de către autorităţile iudaice.

Obiceiuri de Sfântul Ștefan

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. “În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, spun preoţii.

Pâinicile Sfântului Ștefan

Se obişnuieşte că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creştinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Odată ce sunt sfinţite de preot la biserică, painicile se împart persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan, pentru pomenirea sufletelor celor care au murit în împrejurări dramatice.

Numele „Ștefan“

Originea numelui „Ştefan” Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună” cu care erau încununaţi învingătorii. Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Ștefan!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută