Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Singur cu toată lumea?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Singur cu toată lumea? Share Singur cu toată lumea?


 

 

În Occident, vârstnicii pornesc în călătorii și iau masa în oraș. Ei sunt esențiali comunității și fac parte din pulsul cotidian al vieții sociale. Pentru că nu vorbesc fără convingere, există croaziere ce fac înconjurul lumii, unde 80% din pasageri sunt vârstnici, fapt ce demonstrează versatilitatea pasagerilor. Uau!

Bunicii noștri nu mai sună fiindcă nu vor să ne deranjeze, se autoizolează din cauza circumstanțelor nefaste – impuse de tine, de mine și de noi-, iar acest fenomen atrage marginalizarea şi excluderea lor socială. Se simt importanți atunci când își pot exprima iubirea prin îndeletnicirea lor culinară…și atât. Ne uităm bătrânii?

În România, unul din doi bunici sunt afectați de singurătate, sentiment ce conduce la efecte dezastruoase asupra sănătății fizice, psihice și a calității vieții acestora. Chiar acum, una din sase persoane are vârsta de peste 65 de ani, fapt ce reprezintă 17% din populația României. Se estimează că în anul 2050 persoanele cu vârste de peste 65 de ani vor reprezenta peste 30% din totalul populaţiei.

În acest context, Fundației Principesa Margareta a României împreună cu Asociația Niciodată Singur- prietenii vârstniciilor lansează o campanie prin care poți dona, dar au pus la dispoziția bunicilor și un apel telefonic ”Telefonul Vârstnicului”.

Telefonul Vârstnicului – prima linie telefonică gratuită și confidențială, răspunde nevoilor tuturor vârstnicilor din România. Dincolo de Alo, e o voce caldă și înțelegătoare care oferă informații, consiliere, sprijin practic sau emoțional, sau pur și simplu, ascultă o bunică. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice sunt îndrumate de operatorii specializați în asistență socială ai Fundației Principesa Margareta a României. Linia poate fi accesată și de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui bătrân. Voluntarii special pregătiți alină săptămânal singurătatea vârstnicilor, apelându-i constant și oferindu-le sprijinul moral de care au nevoie.

De ce această linie telefonică?

Proiectul vine ca răspuns la problema îmbătrânirii populației, fenomen în creștere, care afectează întreaga Europa. Aici sunt incluse și alte aspecte, deoarece se adaugă emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficiența resurselor umane și financiare specializate, precum și lipsa unui sistem integrat de sprijin. Toate acestea contribuie la un procent semnificativ de bătrâni care trăiesc singuri, izolați și lipsiți de contact social.

Să nu ne uităm bătrânii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută