Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Povestite în Brașov: Tinerii artiști al căror vis e să îl îndeplinească pe al tău

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Povestite în Brașov: Tinerii artiști al căror vis e să îl îndeplinească pe al tău Share Povestite în Brașov: Tinerii artiști al căror vis e să îl îndeplinească pe al tău


Echipa Visssual a conceput un hub cultural menit să primească și să sporească cât mai multe inițiative creative private ale orașului, atât arta cât și industriile creative. „Visssual în sine este visul nostru de a stimula creativitatea în Brașov. Aici ai spațiul, rețeaua de oameni, publicul și în general tot ce ai nevoie ca visul tău să devină realitate“, a spus Răzvan Pascu, unul dintre visători.

Visătorii

Carmen Zmaranda și Răzvan Pascu sunt o parte din echipa AMURAL Festival Vizual, iar împreună cu Flavia Stamate, Alex Solomon și Dinu Ivancu au pus la cale Visssual, de nevoie. Spre exemplu, Răzvan a vrut să fie artist și consumator de cultură, însă pentru niciuna dintre nevoile sale, nu a găsit infrastructura necesară, în Brașov. „Astfel, ne-am apucat să o construim noi. Dar nici acum, nu suntem antreprenori, iar Visssual nu e un business, hai să spunem că ar fi cel mult un business social și cultural. Sigur, trebuie să se susțină economic, dar asta depinde în egală măsură de brașoveni“, povestește Răzvan.

Oricine care are talent, educație sau ceva de spus ar trebui să creeze produse culturale

Visssual e un hub cultural menit să primească și să sporească cât mai multe inițiative creative private ale orașului, aici intră atât arta cât și industriile creative. Răzvan susține că „nu doar instituțiile publice cu bugete de la administrație ar trebui să creeze produse culturale, ci oricine care are talent, educație sau ceva de spus. Visssual este și maker space, cu tot ce înseamnă meștereală cu lemn, metal, textile sau plastic. În acest moment proiectăm partea care va deveni un co-working pentru cei mai creativi dintre brașoveni. Încă nu am avut o deschidere oficială. În martie, înainte să începem renovările, am invitat oamenii să vadă cum arată spațiul și care este punctul de plecare“.

Visul din vis

Creatorii Visssual spun că numele hub-ului vine de la vis. Aici ai la dispoziție condițiile tehnice, spațiul, rețeaua de oameni, publicul și în general tot ce ai nevoie ca visul tău să devină realitate. „Visssual în sine este visul nostru de a stimula creativitatea în Brașov. Inițial am pornit cu ideea unui astfel de hub multifuncțional, însă în acel moment nu aveam spațiul și nici experiența necesară, și așa a apărut AMURAL Festival Vizual. După trei ani de festival, am dobândit comunitatea și energia necesare“, ne-a împărtășit emoționat, Răzvan.

Gazdă cu ușile larg deschise

Visssual susține că nu are clienți pentru că nu este o afacere. „Avem mai multe publicuri, în funcție de “produsul” cultural oferit. Unele concerte sunt pentru tineri, alte piese de teatru sunt pentru copii, iar unele ateliere sunt pentru părinți, alături de copii“, spune echipa. Aceasta organizează și evenimente care sunt pentru vecinii din zonă, turiștii aflați în oraș și iubitorii de artă vizuală. Când vine vorba de a-și mulțumi publicul, Visssual susține că încearcă să mulțumească doar artiștii care expun sau performează la ei. În rest, un public nemulțumit ar fi de dorit în locul unui public indiferent.

Viața culturală a Brașovului, barometru pentru Visssual

Competitorii Visssual sunt orașele București, Cluj-Napoca și Timișoara pentru că sunt puternice centre universitare și culturale, cu numeroase inițiative publice și private legate de cultură, cu bugete, cu viziune, cu facultăți de artă, cu galerii și teatre naționale. „Acestea au hub-uri ca ale noastre de ani buni. Apoi mai sunt orașele Sibiu și Sfântu Gheorghe, care au o ofertă culturală mai bogată decât Brașovul. Iar pentru că sunt în proximitate, atrag brașovenii sau turiștii care vor ceva mai mult de la timpul liber decât bere sau cafea pe Republicii“ povestește Răzvan.

Arta e un domeniu, iar la rândul său, se plătește

După cum bine știm, majoritatea persoanelor nu ar plăti pentru artă. Se consideră scump un bilet de 10 lei la teatru, dar niciodată un Latte de 10 lei, nu e prea scump. Eforturile unui artist sunt de cele mai multe ori titanice, iar orele de muncă, repetiții sau studii nu sunt calculate la jumate de normă, sau normă întreagă, se depășește programul cu brio, pentru ca totul să iasă impecabil. Ce se vede când cortina este ridicată, e doar vârful de la iceberg. Astfel că, și în Visssual, investiția este pe măsură. „Momentan noi și prietenii noștri suntem echipa din spatele Amural și Visssual. Fiecare dintre noi mai are un job, pentru că investiția și costurile sunt foarte mari. Dar, cu timpul, pe măsură ce oamenii ne vor susține, cheltuind timp și bani la Visssual, ne vom implica aici 100%.“, a spus artistul, Răzvan.

Visssual ar fi un visător, pe scurt, artist

Dacă ar fi să îl personificăm pe Visssual, Răzvan spune că „acesta ar fi un visător, dar pragmatic, curajos, care citește și se documentează și cel mai important, iubește și cultivă dragostea“.

Ioana Mircea – Redactor-șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută