Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2018
Arhiva Zile si Nopti

#Top10 România: Melodii Româneşti

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii #Top10 România:  Melodii Româneşti Share #Top10 România:  Melodii Româneşti


Încercând să sfideze ierarhii, genuri și perioade, redacția Sunete (singura revistă de muzică din România) a creionat aici un top al celor mai populare melodii românești. Subiectiv și supus slăbiciunilor omenești, ca orice top. Sperăm să vă placă!

1. AURA URZICEANU: VREAU SĂ VII ÎN VIAȚA MEA – O bijuterie compusă de Aura Urziceanu, pe versurile lui Eugen Rotaru. Cea mai mare voce născută pe aceste meleaguri face încă o demonstrație a geniului artistic cu care-i sunt impregnate toate fibrele.

#Top10 România: Melodii Româneşti

2. AURELIAN ANDREESCU: OAMENI – Și fiindcă tot era vorba despre voci, Aurelian Andreescu a fost și rămâne, de departe, cea mai bună voce masculină românească dintotdeauna. Piesa, un excelent mesaj umanist deghizat subtil într-o odă adusă puterii, este compusă de Marius Țeicu, cu ajutorul colaboratorului Ovidiu Dumitru.

#Top10 România: Melodii Româneşti

3. LOREDANA GROZA (CU ION CARAMITRU) BUNĂ SEARA, IUBITO – Compusă de maestrul Adrian Enescu pe excelentele versuri ale poetului Lucian Avramescu, piesa lansată în 1987 și interpretată de Loredana Groza în duet cu actorul Ion Caramitru a fost un succes instantaneu și a devenit una dintre cele mai iubite melodii românești din toate timpurile. Mult mai târziu, aceeași piesă avea să fie subiectul unui proces, intentat de Ion Caramitru, cel care nu primea niciun ban din drepturi de autor.

#Top10 România: Melodii Româneşti

4. PHOENIX: ANDRII POPA – Unul dintre imnurile muzicii rock românești, piesă apărută la Electrecord în 1974, pe albumul intitulat Mugur de fluier. Albumul conține și melodia Mugur de fluier, care, deși îl indică pe Nicolae Covaci drept compozitor, este o preluare evidentă a piesei Christmas Song a trupei engleze Jethro Tull.

5. MIHAELA MIHAI: DE-AI FI TU SALCIE LA MAL – Compoziția de debut a ulterior cele­brului Horia Moculescu, melodia avea să însemne consacrarea definitivă a Mihaelei Mihai pe scena muzicii ușoare românești. Înscrisă la două ediții con­secutive ale festivalului de la Mamaia, secția creație, piesa a fost respinsă de fiecare dată de juriu, pe motiv că „e cântată prea sus”.

6. DAN SPĂTARU: DRUMURILE NOASTRE – Una dintre cele mai îndrăgite melodii românești, făcută celebră de Dan Spătaru, este tot una preluată „notă cu notă” de pe la vecinii sârbi. Melodia originală se numește Ona noćas neće doći, este compusă de Nikica Kalogjera, pe versurile lui Krste Juras și a fost făcută celebră de cântărețul sârb Miki Jevremović la festivalul de la Zagreb, în 1978.

7. LAURA STOICA: UN ACTOR GRĂBIT – Compoziție a lui Bogdan Cristinoiu (pe versurile Andreei Andrei), Un actor grăbit a însemnat confirmarea unei cariere solistice impresionante a Laurei Stoica, care a culminat cu obținerea Premiului 1 pentru debut discografic obținut în 1992, la Cerbul de Aur, pentru această piesă.

8. VALERIU STERIAN: AMINTIRE CU HAIDUCI – Un alt imn al curentului folk/rock underground din România, considerat adevăratul debut discografic al lui Vali Sterian (pe o culegere folk editată de Electrecord pe casetă audio în 1977). O piesă cu un mesaj la fel de actual și în zilele noastre.

9. COMPACT: FATA DIN VIS – O altă referință a muzicii rock românești, piesă scrisă în întregime de Paul Ciuci, în 1978 și intitulată, inițial, Lady Jane. Mulți ani mai târziu, melodia avea să fie înregistrată la București, pe albumul cu același nume, cel mai de succes al grupului.

10. MARIA TĂNASE: CINE IUBEȘTE ȘI LASĂ – Piesă cu origini populare necunoscute și făcută celebră de marea nostră artistă, a fost culeasă în 1929 de etnomuzicologul Harry Brauner (fratele celebrului pictor suprarealist Victor Brauner) în satul Drăguș (zona Făgăraș, jud. Brașov). Una dintre nestematele creației populare românești, indiscutabil!

  • Articol de Cătălin Toader Redactor Șef Sunete

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.