Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

Salut, Brașov | Reîncălzind ciorba de Cerb bătrân

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut, Brașov | Reîncălzind ciorba de Cerb bătrân Share Salut, Brașov | Reîncălzind ciorba de Cerb bătrân


E la modă să faci chestii vintage, să te dai pe retro și să mănânci ceapa verde direct din pământul din grădină ca să te arăți în trendul celor care deja au depășit și hipsterimea la nivelul de sofisticare, așa cum tema Centenarului se regăsește acum și-n evenimentele majore, și marcată-n filigran pe orice pereche de chiloți pe care-i iei din piață cu un leu baxul.

Să iei halca de cerb bătrân de 50 de ani din cămara istoriei muzicale comuniste și să o resuscitezi cu fonduri deloc neglijabile este, dacă nu vorbim de furt (că nu am dovezi) sau prostie cruntă (dar n-am dovezi că-s eu mai deșteaptă), cel puțin o irosire de resurse de mai multe tipuri. Și o lipsă și mai mare de imaginație.

" "

Ce am făcut, cu ocazia acestui Cerb aniversar? Ne-am prefăcut că nu-i deloc veche marfa, iar între timp probabil că ne-am rugat ca vreo bătrânică ajunsă în stadiul în care nu-și mai amintește cine a fost să nu moară până-n început de toamnă, când ar fi frumos – oh, și n-a fost! – să o cărăm, în baston (nu peste dinți) și cu scutecul de adult după ea, lustruită și tencuită ca să pară vie, până în Piața Sfatului din Brașov.

Nu să se uite la porumbei, să îi confunde cu nepoții și să le arunce monede, crezând că le dă înghețată, cât să iasă de o poveste simpatică și emoționantă pentru rudele mai puțin moarte. Nu, ci pentru a bloca Piața Sfatului perioadă îndelungată ca să satisfacem capriciul mândriei naționale. Nejustificate, zic eu ca de fiecare dată. Nu e meritul tău și nu e nici mândrie că te-ai născut aici, român, în ’85, așa cum nu e nici datoria ta să… muți tot ce mișcă. Iar de nu mișcă, să-i dai un ghiont, totul pentru că așa ai fost învățat: merită, nu merită, să scoatem pe masă și cozonacul de la Crăciunul trecut, să nu ne facem de râs la neamuri că n-am avea.

Mai bine să avem dive apuse dinainte să mă nasc eu, divi care nici nu își mai aduc aminte că a existat Revoluția, vedete americane pe a căror muzică am învățat eu engleza în liceu – și care, a nu se înțelege prost, nu „greșesc” că sunt oameni, că au îmbătrânit; greșesc că iau parte la ceva penibil, ridicol, vechi, deloc solicitant intelectual, o caricatură a unei caricaturi, așa cum a fost Cerbul în anii lui de glorie. Care nu se vor mai întoarce-n veci, oricât am încerca să mai dăm un ghiont Cerbului mort, deja în putrefacție și cu muște pe el. Poate părea viu, dar știm cu toții că nu e.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută