Acest editorial s-ar fi putut numi „Secretul fericirii”. Mele, desigur. Deși deseori mă gândesc că, oricât de mult urăsc să dau sfaturi, acesta este unul care i-ar putea ajuta și pe ceilalți. Tehnica mea de a-mi recăpăta fericirea – ori echilibrul, ori capul, orice simt că am pierdut – am numit-o Zoom Out. Or fi și cărți scrise pe tema aceasta, sunt convinsă, dar n-am căutat, dintr-o ușoară frică de a nu descoperi cumva că fericirea astfel dobândită are și un revers.
Zoom Out, pe scurt, înseamnă modalitatea prin care te detașezi de ceea ce te frământă cel mai mult în acel moment, momentul critic. E capacitatea ca, atunci când îți e mai greu și crezi că nu vei face față – jobului, familiei, oricui – să ieși din papucii tăi și să te pui în cei ai altuia, cel de lângă tine, pentru ca apoi să te privești.
De unde te vede acel om, e mai gravă sau mai simplă situația? Dacă ai cere omului aceluia, necunoscut chiar, să-ți propună o rezolvare, nu-i așa că de cele mai multe ori ar face-o cu ușurință? Atunci de ce să nu te pui în locul lui? De ce să nu te detașezi tu, destul încât să vezi luminița de la capătul tunelului, să conștientizezi că luminița e un tren care te va lovi în plin, indiferent de cât de mult intri în panică sau nu, și-apoi să-ncerci să cauți rezolvări?
Poate că omul necunoscut, la întâmplare ales pentru a-ți da un sfat, ar avea destul sânge rece pentru a vedea și gaura din zidul tunelului, gaura prin care ai putea scăpa. Poate că omul acela știe că te poți chirci printre șine, așteptând să treacă primejdia. Poate că trenul e de jucărie și tu nu știi asta, atât de preocupat de problemă încât nu te mai vezi nici pe tine însuți, dar celălalt și-ar da seama într-o secundă.
Nu vreau să minimizez problemele bipezilor care populează planeta – sunt, în orice caz, și probleme reale pe care nu ai cum să le treci cu vederea. În rest, e vorba despre nimicuri care ni se par uriașe doar pentru că ni se întâmplă nouă. Dacă dai Zoom Out, foametea din Africa e încă vizibilă, dar faptul că ai o zi proastă pentru că te-a făcut fleașcă un șofer grăbit e un nimic.