Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/09/2016
Arhiva Zile si Nopti

Restaurantele Brașovului interbelic

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Restaurantele Brașovului interbelic Share Restaurantele Brașovului interbelic


Brașovul a fost dintotdeauna un oraş vesel, în care oameni simpli sau artiști și intelectuali simțeau bucuria vieții. Sunt restaurante din anii 1900 care mai există și astăzi și care sunt la fel de căutate.

Restaurantul Coroana a fost inaugurat în anul 1910. Arhitectura elegantă, în stilurile Baroque și Art Noveau, a fost păstrată și astăzi, atât la exterior cât și în interiorul hotelului. Aici a avut loc prima şezătoare literară din Braşov, în anul 1923. Emil Cioran venea deseori la Coroana să filosofeze la o cafea după orele de la liceul Andrei Șaguna. Octavian Goga și Lucian Blaga i-au trecut pragul când au venit în vacanță la munte. Vechea cafenea s-a transformat într-unul din cele mai frumoase restaurante din oraș, Festival 39.

În 1939, cel mai luxos restaurant a devenit Aro, care făcea parte din complexul hotelier Aro, proiectat de către arhitectul Horia Creangă, nepotul povestitorului Ion Creangă. Și atunci prețurile erau pe măsură, pentru că, indiferent de vreme, luxul se plătește. Vinul era ținut în pivniţa hotelului și era recunoscut ca fiind unul din cele mai bune din oraș.

Restaurantul Gaura Dulce are în meniu, la fel ca în perioada interbelică, deliciosele flechii. Carnea friptă se aducea pe un fund mare de lemn, numit cârpător, și era tăiată în fâșii subțire peste care se presăra sare și piper. Restaurantul păstrează în meniu bunătățile de altădată, iar brașovenii găsesc și astăzi la Gaura Dulce gustul tradițional de demult.

În palatul Czell se afla un alt local căutat – Ursu. Era un restaurant elegant, ce deținea şi o braserie. Acolo petrecăreții se dregeau dimineața cu ciorbă de potroace. Tot aici se servea celebra tuzlama regală, adică bucăţi fragede de burtă în sos cu smântână şi usturoi.

Exista serviciu de catering și în Brașovul interbelic. Cantina fabricii de avioane făcea livrări de mâncare gătită la domiciliu.

În  1920,  la  Braşov, exista o  crâşmă la 200 de locuitori. Aici mergeau bărbații ca să discute politică, să afle noutăți din oraș, să încheie afaceri și să joace cărți. Puteau servi fripturi delicioase pe lângă multele pahare cu vin.

Și astăzi orașul te invită la masă, fie în restaurante tradiționale, fie în cele avangardiste la care ești invitat să încerci gusturi surprinzătoare. Și despre cele cărora merită să le faci o vizită, citești în Zile și Nopți. 

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută