Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/08/2016
Arhiva Zile si Nopti

Brașov de la înălțime – Turnul Alb și Turnul Negru

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Brașov de la înălțime – Turnul Alb și Turnul Negru Share Brașov de la înălțime – Turnul Alb și Turnul Negru


Din cele două turnuri ce erau odată puncte defensive ale cetății se poate vedea astăzi superba panoramă a orașului.

Din anii 1400 până astăzi Turnul Alb și Turnul Negru stau de strajă la Zidurile Cetății. Atunci erau puncte de apărare ale Brașovului, din vârful cărora se vedeau dușmanii care încercau să treacă de Zidurile Cetății, acum sunt puncte turistice importante ce apără istoria frumoasă a orașului. În ambele clădiri se organizează ocazional expoziții temporare sau alte evenimente.

Scurtă istorie

Cele două turnuri au fost construite pe Dealul Straja sau Dealul Romurilor la finalul secolului al XIV-lea în scop defensiv. Turnul Alb are formă de potcoavă și a fost odată sediul breslelor cositorarilor și armărarilor. Este cea mai înaltă construcție istorică din Brașov, având 5 nivele și 20 de metri înălțime. Printr-un pod mobil se făcea legătura între turn și Bastionul Graft. Marele incendiul din 1689 a distrus parţial turnul, iar renovările au avut loc în anul 1725. Cele mai recente lucrări de restaurare au avut loc între anii 2003-2005. Zidurile Turnului Alb au metereze, guri pentru smoală şi balcoane de la care dușmanii erau atacați cu pietre.

Pe același deal se ridică și Turnul Negru. Acoperişul iniţial, care avea formă piramidală, a fost distrus de trăsnet, la 23 iulie 1559, dar şi de incendiul ce a avut loc în 1689. În urma acestor evenimente a căpătat culoarea închisă și ulterior numele de astăzi. În timpul epidemiei de ciumă din 1756, a fost folosit ca turn de pază și  adăpost. Legătura cu Cetatea se realiza printr-un pod mobil ce  ajungea până la Bastionul Fierarilor. Are 11 metri înălțime, iar astăzi găzduiește expoziții temporare ale Muzeului de Istorie Brașov. În anul 1991, în urma unei ploi torenţiale, zidul sudic al Turnului s-a prăbuşit. Astfel, s-au făcut lucrări ample de restaurare.

 

Amural Festival la Turnul Alb și Turnul Negru

Cea de-a doua ediție a Festivalului se va desfășura în perioada 1-4 septembrie După Zidurile Brașovului, iar în cele două puncte turistice vor fi organizate o serie de evenimente. La Turnul Alb vei putea vizita expoziția colectivă de ilustrație curatoriată de Mircea Pop și vei putea asista la programul de visual poetry coordonat de Robert Gabriel Elekes.

La Turnul Negru vei putea vedea expoziția de fotografie „Copiii refugiaților” de Andrei Pungovschi. De asemenea, fațada sa va fi cucerită de proiecții video, iar muzica va răsuna până târziu în noapte, în cadrul mai multor concerte.

Evenimente speciale din Cadrul Amural Festival vor mai fi organizate și la Zidurile Cetății, Bastionul Graft, Turnul Măcelarilor și Poarta Ecaterina.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută