Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/07/2016
Arhiva Zile si Nopti

Casa Sfatului: De la închisoare medievală la clădire emblemă a orașului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Casa Sfatului: De la închisoare medievală la clădire emblemă a orașului Share Casa Sfatului: De la închisoare medievală la clădire emblemă a orașului


Casa Sfatului este Kilometrul 0 al oraşului, este clădirea emblemă a Brașovului alături de Biserica Neagră. Datează de la 1420 şi a supravieţuit cutremurelor, incendiilor, dar şi comuniștilor care au vrut să o dărâme la un moment dat. Este fosta Primărie, dar și… fosta clădire de tortură şi închisoare a oraşului. Acum sub acoperișul său găsim expozițiile Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Prima mențiune documentară a închisorii din incinta Casei Sfatului a fost realizată în anul 1521. Între anii 1770-1778 clădirea a căpătat forma de astăzi cu o singură excepţie: turnul. Abia în 1910 s-a construit actualul turn în patru ape.

" "

Astăzi, la Muzeul de Istorie puteți descoperi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului-Cumidava, o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor și alte peste 4500 de piese care atestă frumoasa istorie a orașului de la Poalele Tâmpei. Tot aici puteți vedea vechiul mecanism al ceasului din turn, ce datează încă de la 1520.

Casa Sfatului, fosta închisoare și cameră de tortură medievală

În vechile registre e notată, în 1547, o pedeapsă cu biciuirea în Praetorio – Piaţa Sfatului. Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin decapitare, spânzurare sau ardere pe rug pe locul unde e acum fântâna arteziană. În anul 1595 a fost ridicat un Stâlp al Infamiei, unde răufăcătorii erau pedepsiți public. În 1688, a fost decapitat pălărierul Ştefan Stener, conducătorul revoltei antihabsburgice. Capul condamnatului a fost pus într-o ţeapă de fier lângă Stâlpul Infamiei şi a rămas acolo timp de 29 de ani.

La Stâlp erau pedepsiți cei care comiteau trădare, delicte politice. Tortura se făcea la etajul unu al Casei Sfatului. Temnița a rămas funcţională până în secolul XVIII.

La 10 august 1718, stâlpul a fost înlocuit cu unul nou, iar cel vechi a fost mutat din centrul oraşului în afara zidurilor, între porţile Porzenthor şi Closterthor, în dreptul Facultății de Drept de azi. Condamnații executați în Piața Sfatului erau înmormântați chiar pe locul execuției, în așa numita „grădiniță a căpățânilor”, iar ulterior cimitirul condamnaților a fost mutat pe Dealul Furcilor.

Între anii 1520-1550 călăii oraşului au pus în aplicare 120 de sentinţe.

Știați că…

Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului.
Ceasul din turnul Casei Sfatului a fost realizat de inventatorul Johann Mannhardt în anul 1875. Un fost comandant militar austriac a oprit mecanismul clopotului pentru că-i deranja papagalul.

În clădire au fost judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. 

Legenda spune că în Casa Sfatului a fost pedepsită şi Katarina o tânără de 17 ani care a fost marea iubire a lui Vlad Ţepeş.
Pe 5 iulie 1608, un trăsnet a lovit turnul Casei Sfatului, iar incendiul nu a putut fi stins decât după ce s-a turnat în foc vin, oţet şi lapte.

Din 1950, clădirea găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie.

Expoziție inedită

Până pe 6 august poți vizita expoziția temporară de fotografie „Regele Mihai, o copilărie fericită”, ce a mai fost prezentată doar la Teatrul Național București. În sala de expoziții temporare din Casa Sfatului sunt expuse 40 de panouri fotografice cu imagini din timpul copilăriei Regelui Mihai. Fotografiile provin din colecția Familiei Regale a României, colecția Academiei Române și colecția „Luiza Berman”.

Cerc 49 metri – Aceasta este înălțimea Casei Sfatului Brașov

Casa Sfatului este Kilometrul 0 al Brașovului, iar de aici se măsoară toate distanţele față de alte orașe. Clădirea este al doilea obiectiv turistic important din oraș. Doar Biserica Neagră are mai mulți vizitatori anual. 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută