Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Sărbătoarea Junilor din Șcheii Brașovului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Sărbătoarea Junilor din Șcheii Brașovului Share Sărbătoarea Junilor din Șcheii Brașovului


An de an, după sărbătorile Pascale parcă Brașovul se întoarce în timp pentru câteva zile. Miturile și superstițiile strămoșești își fac loc printre străzile asfaltate și mașinile cu cai putere. Niște bărbați desprinşi din ale vremuri, urcați pe cai frumoși și zvelți coboară din Șcheii Brașovului de parcă acolo, pe străduțele înguste cu case învechite, timpul n-a mai trecut. Sunt junii, strânși în 7 cete, sunt bărbații tineri care păstrează tradiția lăsată din străbuni ca cea mai de preț comoară ce-au primit-o. Și bine fac, pentru că tradiția junilor e autentic brașoveană și e motiv de mândrie pentru toți. De aceea, an de an, mii de persoane merg în Centrul Vechi să asiste la acest obicei de care bunicii noștri au avut grijă să nu uităm.

„Ziua de călări” are un spirit mitologic aparte. Obiceiul Junilor este un străvechi ritual dacic, transmis din generație în generație, un obicei cât se poate de brașovean, păstrat cu sfințenie chiar și în timpul ocupației germanice din anii 1400. Buzduganele de fier aruncate de bărbați tineri și vrednici și lăsate apoi moștenire sunt dovada unui rit mitic, plin de superstiții și cu o magie a cărui înțeles poate s-a pierdut astăzi. Continuăm să credem în tot acest obicei, deși poate nu îl înțelegem așa cum se întâmpla odată. Credem în el pentru că păstrează o parte din sufletul străbunilor, deși e un obicei precreștin, înrădăcinat în superstiții păgâne, dar care sunt o dovadă a identității românilor. Junii au sărbătorit dintotdeauna reînvierea naturii și venirea primăverii. Prima menţiune documentară a acestui obicei datează din 1728, când judele Brașovului le-a permis junilor să-şi desfăşoare procesiunea.

Din vremuri și mai vechi, în fiecare an, în duminica Tomii, prima de după sărbătoarea Paștelui, junii coboară călare în cetate, trec pe la vătaf, armaș mare și armaș mic (serje), după care se îndreaptă spre Piața Prundului, unde preotul paroh le sfințește steagurile. Urmează încolonarea grupurilor după o ordine tradițională: mai întâi Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori.

Junii fac un popas la Troița Căpitanului Ilie Birt, unde cântă „Hristos a înviat!”, apoi coboară pe str. Mureșenilor până la Bdul. Eroilor, trec de Poarta Șchei, îndreptându-se spre Pietrele lui Solomon. Aici se ține petrecerea tradițională, grătarele încep să sfârâie și paharele să se golească.

Parada din acest an va avea loc pe 8 mai, pe același traseu, iar brașovenii și turiștii sunt așteptați să îi întâmpine pe juni și să ia parte la sărbătoare.

Superstiții străvechi

Se spune că în noaptea echinocțiului de primăvară junii porneau spre muntele Postăvarul unde petreceau noaptea ca să prindă soarele la răsărit. Când apărea, aruncau spre Soare cu tot ce aveau la îndemână. Așa erau alungați vârcolacii, ca să nu răpească soarele primăvăratic, aducător de belșug.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută