Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Străzile Brașovului de altădată

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Străzile Brașovului de altădată Share Străzile Brașovului de altădată


Denumirile străzilor din Brașov ascund istoria orașului și schimbările prin care a trecut timp de peste 100 de ani. În spatele numelor germanice, ungurești sau românești stau momente care au schimbat cursul obișnuit al vieții brașovenilor. Cărturarul Puşcariu scrie în cartea „Braşovul de altădată” despre vechile denumiri ale străzilor și felul în care evenimentele marcante din istorie au dus la schimbarea numelor acestora.

În 1890 a început numerotarea caselor și s-au montat tăbliţele cu numirile străzilor în trei limbi, prima era limba maghiară, urmată de cea germană și pe cel de-al treilea rând se afla denumirea românească a străzii. Numele străzilor au fost schimbate de atunci și până astăzi în momente cheie din istorie: după Primul Război Mondial, apoi după 30 decembrie 1947, la începutul anului 1960, în anii ’80 şi după 1989.

Strada Republicii, emblemă a Braşovului, s-a numit cândva Strada Porţii. Saşii îi spuneau Purzengasse, iar ungurii Kaputca. Republicii s-a numit şi Căldărarilor, de la breasla care avea aici ateliere. A purtat pentru o scurtă perioadă şi numele Carol. Întotdeauna a fost alee pietonală. Străzile laterale care porneau din Republicii de acum 100 de ani se numeau ca şi astăzi Sfîntul Ioan şi Michael Weiss.

Străzile Brașovului de altădată

Piața Sfatului poartă acest nume din 1922, dar a deținut și numele Piaţa 23 August.

Străzile Brașovului de altădată

Nicolae Bălcescu de astăzi a fost cândva Strada Neagră (Schwarzgasse – Fekete utca), a devenit pentru puţin timp strada Regina Maria. S-a numit Neagră de la culoarea apei care curgea prin canalul ce aduna resturile de la tăbăcăriile din zonă. Este prima stradă din Brașov atestată documentar în 1464.

Strada Mureșenilor se numea la început Strada Vămii, a fost redenumită Regele Mihai, iar în perioada comunistă a devenit 7 Noiembrie.

Străzile Brașovului de altădată

Strada Castelului (Burggasse) s-a numit Fânarilor, de la breslaşii care fabricau funii, apoi strada Pavlov, iar acum a revenit la vechea denumire.

Actualul Bulevard al Eroilor s-a numit Ferdinand până la venirea comuniştilor, care l-au botezat Carpaţi, apoi Gh. Gheorghiu-Dej.

Strada Sforii este menţionată documentar în secolul XVII, ca simplu coridor care facilita intervenţia pompierilor. Astăzi Strada Sforii este un culoar de trecere între Străzile Cerbului şi Poarta Şchei. Lăţimea Străzii Sforii variază între 111 şi 135 cm, fiind cea mai îngustă stradă a oraşului şi a Europei de Est şi a treia de pe continent, după Str. Spreuerhofstrase din Germania (50 cm) şi Str. Parliament din Anglia, (64 cm). Celebrul ghid Micheline i-a acordat Străzii Sforii o stea.

Strada Lungă este una din cele mai vechi străzi ale orașului, atestată documentar încă de la realizarea primei clădiri a Braşovului, Biserica Bartolomeu, în secolul al XIII-lea. Lungimea străzii este de 2.420 metri, de aici venind și numele. În perioada dominaţiei sovietice, numele străzii Lungi a fost schimbat în strada Voroşilov, revenind la vechea denumire începând din anii ’60.

Străzile Brașovului de altădată

Zile și Nopți te invită să te bucuri de acest oraș… zi și noapte. Are istorie, tradiție, are viață, e un loc perfect pentru crearea de noi amintiri frumoase.

 

Surse: S. Puşcariu – „Braşovul de altădată”, orasulmemorabil.ro, pinterest.com

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută