Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/01/2016
Arhiva Zile si Nopti

Viața în pași de dans

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Viața în pași de dans Share Viața în pași de dans


Zile și Nopți a fost în vizită la Pro Dance Studio din Brașov, locul unde profesori profesioniști de dans sportiv îi fac pe cursanți să zâmbească pe ritm. Ioana Mihalcea, Antrenor Pro Dance Studio, ne-a vorbit despre frumusețea dansului și despre cât de important poate fi pentru copii sau pentru vârstnici deopotrivă. În câțiva pași de dans am descoperit și noi că o zi obișnuită poate deveni armonioasă dacă are ritmul potrivit. 


ZN: Proveniți dintr-o familie de artiști și ați urcat prima oară pe o scenă la 5 ani. Cu e să fii de mic înconjurat de muzică?

Mi-am dat foarte devreme seama, de pe la vârsta de 10-12 ani, că vreau să fac meseria lui tata. Atunci el nu a fost bucuros pentru că știa ce înseamnă. Lucrul cu omul nu este în general foarte ușor de realizat. Dar până la urmă am făcut ce mi-am propus. Astăzi vă pot spune că nu îmi pare rău deloc pentru alegerea de atunci.

ZN: Sunteți una dintre persoanele care au reîntors privirile către dansul de societate. Ce credeți că îi atrage pe oameni la acest stil?
Din fericire, oamenii vor să facă dans sportiv. Mi se întâmplă să vină oameni la Pro Dance Studio care au păstrat tradiția dansului în familie. De-a lungul timpului, în Brașov s-a creat totuși un public. Sunt mai bine de 20 de ani de când în oraș se organizează competiții de dans sportiv. Publicul brașovean a fost educat, are deja o idee despre ce înseamnă dansul. Au fost de ajutor și emisiunile de la TV care au promovat mișcarea prin dans, fie competițiile internaționale, oamenii s-au uitat spre exemplu la „Dansez pentru tine”. Acum foarte multă lume este interesată de dans popular. Pentru mine aceasta este o foarte interesantă și îmbucurătoare situație. Eu am fost învățată să iubesc folclorul, autenticitatea. Avem o responsabilitate pe care ne-o lasă țăranul român. Să ducem tradiția mai departe. Dacă lucrurile acestea reîncep să se descopere cred eu că nu poate fi decât bine.

ZN: Motto-ul Pro Dance studio este: Învăţaţi să dansați de la campioni și profesorii lor! Ce așteptări aveți de la elevii dumneavoastră?
Mai avem un motto: Arăți și te simți bine când știi să dansezi.
Cât despre așteptări, depinde de cât de interesați sunt față de această activitate. Sunt copii care încep să danseze și renunță când nu te aștepți, sunt adulți care vin foarte târziu și nu renunță deși te-ai fi așteptat. Sunt în Brașov mai mult de 15 școli de dans care sunt susținute de elevi pe care i-am format eu. Așa că o parte dintre ei și-au făcut o profesie din dans.

ZN: Probabil că sunteți mândră că i-ați îndrumat spre această meserie.
Cea mai mare mândrie pentru mine ar fi dacă mi-ar face concurență. 🙂

ZN: Care e vârsta potrivită pentru a începe să dansezi?
Orice fel de dans este potrivit să se înceapă după vârsta de patru ani și jumătate, cinci ani. Sunt părinți care insistă să îi aducă la dans înainte de 4 ani. Ce nu înțeleg adulții este percepția copilului. Ca să poată primi informația pe care noi o oferim, copilul trebuie să înțeleagă niște lucruri elementare. Ce înseamnă o deplasare în față, în spate, la stânga… Dacă o limbă străină se învață mai repede la o vârstă fragedă, dacă înotul, mersul pe bicicletă sunt foarte binevenite pentru un copil mic, în cazul dansului nu trebuie să ne grăbim. De altfel, copiii care au venit foarte devreme la cursuri, au și abandonat foarte devreme. Pierdem în foarte multe situații copii care au potențial doar pentru că ajung să se plictisească.

ZN: Cum își poate da seama un părinte că dansul este sportul potrivit pentru copilul lui?
Ar fi bine ca părinții să-și lase copiii să facă mișcare de orice fel. Vin părinți care se plâng că cei mici trec de la televizor la tabletă și de la tabletă la telefon. Foarte mulți au probleme legate de motricitate, de coordonare și ce nu înțeleg părinții este că un geniu crescut într-o carcasă slabă nu poate produce pe termen lung. Sunt de acord că fără școală nu poți trece prin viață firesc. Eu cred că elementul uman este la fel de important ca și elementul intelectului. Nu poți dezvolta într-o persoană numai partea intelectuală. Avantajele dansului sportiv se leagă de faptul că pe lângă dezvoltarea motrică, pe lângă abilitățile fizice pe care le dobândește, o persoană care face dans sportiv capătă și atenție distributivă spre exemplu, o foarte bună corelare cu spațiul, cu partenerii, cu publicul. Copilul învață de mic că trebuie să aibă curajul să experimenteze, trebuie să fie dezinvolt și să-și canalizeze energia în niște direcții clare. Dansul îi dezvoltă și spiritul de competivitate, copilul devine mult mai sociabil, știe să se prezinte în fața societății, poate lega mai ușor prietenii în comparație cu un copil care stă tot timpul la calculator și televizor.

ZN: La Pro Dance Studio se pot înscrie și adulți. De ce îi încurajați să vină?
Da. Există cerință. Însă în comparație cu țările din Vest mai avem de crescut. Dansul este văzut acolo ca o modalitate de socializare. Omul modern de la noi este obişnuit să meargă de la birou acasă și dimineața înapoi la birou, timpul e mereu prea scurt, iar persoanele caută orice fel de activitate care să le reîntoarcă în societate. În Italia este o tradiție ca joia să se meargă la „ballare”.

ZN: Vă referiți la persoanele în vârstă în special.
Da. Cele mai multe perechi de dansatori seniori sunt în Germania, în Austria, în Franța. Dansul este privit ca o terapie prin mișcare. Din fericire sunt și la noi câțiva amatori. Eu mă bucur că am reușit să dezvolt timid dansul pentru seniori. Activitatea acesta este recomandată celor care au ieșit la pensie și care caută să își completeze timpul, să facă mișcare. Ei folosesc această formă de socializare atât în beneficiul sănătății cât și pentru cel mental. Pot să vă spun că am persoane care vin deja de peste 2 ani la cursurile mele și, deși se vede peste dânsele trecerea timpului, sunt mult mai dinamice, sunt persoane mai optimiste, puternice, care trec poate prin diferite probleme în familie, dar vin aici să uite de toate, să se destindă, să-și încarce bateriile. Aceasta este cel puțin jumătate din importanța mișcării pe care o produce dansul. Și cei ocupați, cu joburi obositoare trebuie să își găsească un loc unde să poată refula, unde să se relaxeze, un loc unde să se rupă pentru o oră de realitatea cotidiană, de mail, de telefon.

ZN: Începe sezonul nunților și e deja o modă ca mirii să se pregătească din timp pentru valsul care va deschide petrecerea. Unii preferă un moment artistic complex, cu stiluri de dans combinate, ce presupune cunoașterea unei coregrafii complicate. Pot învăța asta la Pro Dance Studio? Cât de greu este?
Sunt mai mulți instructori care au grijă de viitorii miri. Sezonul trecut am avut peste 30 de perechi care au venit să învețe să danseze pentru nuntă. Este într-adevăr un mare trend. E foarte drăguț ca atunci când mergi la nuntă să vezi cum mirii s-au pregătit în plus pentru dans față de restul invitaților. Cred că dansul mirilor este unul din puținele momente când mirii sunt cu adevărat puși în valoare. Nu se vorbește nici despre meniu, nici despre rochia nașei! Doar mirii contează preț de câteva momente.

Este destul de complicat să îi învățăm să danseze pentru că majoritatea vin pe ultima sută de metri la cursuri. Asta le dă mai ales lor o mare bătaie de cap. În 4, 5 ședințe e destul de complicat să realizezi o coregrafie cu niște oameni care niciodată nu și-au pus problema mișcării pe muzică, a mișcării corelate, a armoniei, e dificil să fie cât de cât plauzibili ca dansatori. Ar fi ideală varianta în care măcar cu 2, 3 luni înainte ar veni la dans ca să se obișnuiască pe ringul de dans, să se miște împreună pe ritm. Noi ne străduim să fim în armonie cu ei.

ZN: Bărbații spun cel mai des că nu știu să danseze, că au două picioare stângi. Cum vă descurcați cu cei nepricepuți?
Este foarte important de știut că personalizăm dansul pentru fiecare pereche în parte. Îi ajutăm să scoată cât pot ei mai mult din momentul respectiv. Mulți și-au dat seama că nu este atât de facil să dansezi, cu atât mai puțin dacă o faci în mod public. Dar învățăm împreună.

ZN: Dacă ar fi să alegeți un stil preferat de dans care ar fi acela?
Am și eu câteva preferințe. Îmi place foarte mult tango-ul, îmi place jocul ardelenesc, samba… Nu pot să spun că îmi place un stil mai mult ca altul, dar am niște afinități, așa cum se întâmplă în orice domeniu.

Unde ne sfătuiți să dansăm în afară de sala Pro Dance Studio? Dacă ar fi sa alegeți un loc din oraș unde se dansează bine care ar fi acela?
Ați atins un subiect super-sensibil. Nu cred că există o locație în Brașov potrivită acestui tip de distracție. În afară de cluburi și în afară de locurile unde se dansează salsa uneori, nu am auzit să existe un loc în Brașov unde să fie așezate mese pe margine și unde să existe un ring de dans. Locații cred că ar fi, nu știu dacă cei care au aceste locații sunt suficient de deschiși să facă un program de dans săptămânal, așa cum se întâmplă în afară. Nu pot să dau sfaturi nimănui, dar ideal ar fi ca undeva să existe o zi pe săptămână în care oameni de orice vârstă să se poată duce la dans. Pe vremea părinților mei, oamenii se duceau joi seara la Aro, în sala mare, și dansau. Era orchestră live și nu era foarte importantă consumația ci conta atmosfera. Acum, la acest capitol trebuie să recunoaștem că suntem pe minus.

ZN: Ce le recomandați adulților care își doresc să danseze, dar se gândesc că e prea târziu?
Aproape toți pornesc de la conceptul „am două picioare stângi și nu am nicio șansă să învăț să dansez”. E un blocaj mental, nu unul fizic. Orice persoană care are inteligența necesară poate învăța să danseze. Nimeni nu va pleca învățat doar după o lecție de dans. Trebuie să îți dai seama că dansul poate deveni ceva firesc în timp.

Înainte dansul reprezenta tradiție, stare de spirit. Pentru mine dansul rămâne un tip de comunicare non-verbală. Atâta vreme cât vrei să comunici cu cei din jur, poți să dansezi.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută