Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/11/2015
Arhiva Zile si Nopti

Miercurea, ziua filmelor românești de succes

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Miercurea, ziua filmelor românești de succes Share Miercurea, ziua filmelor românești de succes


Îți recomandăm să notezi în calendar miercurea ca fiind ziua în care poți vedea un film românesc nou și bun. La Cinemateca Patria rulează creațiile regizorilor din noul val, cei care abordează teme variate, nu doar „veșnicul comunism”.

În această seară îl descoperim împreună pe Radu Muntean, aflat de fapt la al cincilea film din carieră. Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos

Pe aceasta din urmă îl poți vedea în această seară, de la ora 20.00, la Cinemateca Patria Brașov.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.
Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

„Mi-am dorit să fac acest film nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuție noțiuni care, pentru cei mai mulți dintre noi, sună abstract și pretențios. Adevărul, morala sau conștiința sunt în filmul ăsta circumstanțiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decât dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”, spune regizorul Radu Muntean.

Filmul a avut deja succes în afara țării după ce a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes și selecționat la alte două mari evenimente de gen, Toronto și London Film Festival.
La Cinemateca Patria prețul unui bilet la film este de 10 lei.

Și miercurea viitoare va rula în aceeași locație un alt film românesc bun: „Autoportretul unei fete cuminți”, regia Ana Lungu. Și acesta are un palmares impresionant: a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, a câștigat Marele Premiu la festivalul „Crossing Europe” din Linz-Austria, premiul pentru cea mai bună regie, premiul publicului la Bucharest IFF precum și premiul publicului la Festivalul Filmului European de la București. Sunt suficiente motive să te facă să mergi și miercurea viitoare la Cinematecă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută