Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/09/2015
Arhiva Zile si Nopti

Opereta „Țara Surâsului” și spectacolul de balet „Les Petits Riens”, pe scena Operei Brașov, la acest sfârșit de săptămână

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Opereta „Țara Surâsului” și spectacolul de balet „Les Petits Riens”,  pe scena Operei Brașov, la acest sfârșit de săptămână Share Opereta „Țara Surâsului” și spectacolul de balet „Les Petits Riens”,  pe scena Operei Brașov, la acest sfârșit de săptămână


„Recitalul de la ora 5” continuă miercuri, 23 septembrie 2015, de la ora 17.00, la Sala PATRIA (Sala Mică – Sala Muzicii de Cameră), cu un nou eveniment muzical organizat de Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” și intitulat „Iubiri de poveste”.

Își vor da concursul artistele Operei Brașov: Simona Manole Mărcan – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Cristina Roșu – mezzosoprană, Nora Vlad – actriță și Simona Patriche – pianistă. În program sunt cuprinse pagini celebre din opere și operete: „Boema”, „La Rondine”, „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Carmen” de G. Bizet, „Liliacul” de J. Strauss, „Contesa Maritza” de E. Kalman, „Vânzătorul de păsări” de C. Zeller și „My Fair Lady” de Fr. Loewe.

Preț bilete: 2 lei – elevi, studenți; 3 lei – pensionari; 5 lei – adulți. Biletele se vor găsi la Sala Mică de la PATRIA, înainte de recital.

Opera Brașov inaugurează vineri, 25 septembrie 2015, de la ora 17.00, în aceeași Sală Mică de la PATRIA, seria recitalurilor grupate în jurul unei teme reflectată în muzică, de data aceasta, dragostea. Recitalul se intitulează „Sempre l’amore” și vor participa: Nicoleta Chirilă – soprană, Carmen Topciu – mezzosoprană și pianista Sena Ducariu. Programul recitalului cuprinde arii și duete de dragoste din operele: „Julieta și Romeo” de V. Bellini, „Romeo și Julieta” de Ch. Gounod, L. Delibes – „Lakmé”, „Nunta lui Figaro” și „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart.

Intrarea este liberă.

Tot vineri, 25 septembrie 2015, dar de la ora 18.30, în Sala Operei, este programată opereta „Țara Surâsului” de Fr. Lehar, premiera Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet de anul trecut. Premiera absolută a acestei lucrări a avut loc la Viena, în 1923, cu denumirea „Jacheta aurie”, iar în 1929, la Berlin, spectacolul s-a jucat cu titlul „Ţara Surâsului”.

În saloanele feldmareşalului Lichtenfels este sărbătorită cu mult fast fiica sa, Lisa, pentru câştigarea marelui premiu la concursul de echitaţie. Prinţul Su-Chong al Țării Surâsului vine la Viena să îşi prezinte şi el omagiile. Între Lisa şi Su-Chong s-a înfiripat de mult o dragoste, încă nemărturisită. Rechemarea urgentă a prinţului în ţara sa precipită lucrurile. Fericirea unei iubiri împărtăşite o va face pe Lisa să ignore toate avertismentele şi, împotriva convenienţelor, se va căsători cu Su-Chong şi-l va urma în ţara lui. În îndepărtata Țară a Surâsului ea va descoperi curând însă că Su-Chong, cu toată dragostea pe care i-o poartă, nu poate depăși regulile unei mentalităţi milenare. Cu inima frântă, ca dovadă supremă a dragostei sale, Lisa îi va reda prinţului libertatea, părăsindu-l, pentru a se reîntoarce în Europa. Este una dintre foarte puținele operete în care deznodământul nu are happy-end, ideea transmisă spectatorului fiind aceea că, uneori, două lumi diferite pot coexista până la un anumit prag.

În distribuție: Mihaela Pleșa (Lisa), Liviu Iftene (Sou-Chong), Corina Klein (Micuța Mi), Claudiu Bugnar (Gustav), Lorand Cristian (Thondup), Mugur Curelaru (Ferdinand Lichtenfels), Andromeda Nemeș (Eunucul șef), Iulia Pârlea (D-na Hardegg), Aurel Aron (Consulul), Dorin Iuga (Generalul), Mariana Lazăr, Mihaela Marele, Anca Manea, Geanina Tomescu (cele patru prietene), Mihai Burlacu (Valetul). Soliști balet: Anca Branea, Adrian Scriminț. Cele patru mirese (balet): cristina Rotundu, Miruna Moldoveanu, Mihaela Fărcășanu, Diana Drăgan. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, iar regia spectacolului este semnată de Tiberius Simu. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Corina Dumitrescu. Dirijor cor: Ciprian Țuțu. Instructor arte marțiale: Adrian Silivestru. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Duminică, 27 septembrie 2015, de la ora 17.00, în Sala Operei, sunteți invitați să urmăriți cea mai recentă premieră de balet, spectacolul „Les Petits Riens” (Micile nimicuri), pe muzica lui W.A. Mozart.

Maestrele de balet Nermina Damian și Edina Papo – Teatrul Național Sarajevo, cele care semnează coregrafia și regia spectacolului, au imaginat un subiect ce tratează viaţa noastră de zi cu zi, cu micile nimicuri care o înconjoară: mici rivalități, certuri și împăcări, întâlniri și despărțiri, toate privite cu grație, eleganță și umor. Colombina, veselă și energică însoțește permanent personajele, le veghează, le observă, le împacă, le ajută să treacă peste micile dezamăgiri, asemenea unui „rezoneur” întâlnit în piesele de teatru.

Baletul-pantomimă într-un act, „Les petits riens”, a fost creat la Academia Regală de Muzică din Paris la 11 iunie 1778 de către dansatorul și maestrul de balet Jean-Georges Noverre, pe muzica genialului compozitor austriac.

În distribuție, soliștii de balet ai Operei Brașov: Iulia Coșeriu, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Genoveva Breaz, Dorin Mirea, Dorin Coșeriu, Mihai Uță, alături de ansamblul de balet. Scenografia și costumele poartă semnătura Rodicăi Garștea.

Preț bilete: 20 lei; 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Evenimentele se desfășoară sub egida „Brașov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat”, demers pe care Opera Brașov îl susține.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.