Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2015
Arhiva Zile si Nopti

„Traviata” și maestrul Ilarion Ionescu-Galați deschid stagiunea 2015 – 2016 a Operei Brașov!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii „Traviata” și maestrul Ilarion Ionescu-Galați deschid stagiunea 2015 – 2016 a Operei Brașov! Share „Traviata” și maestrul Ilarion Ionescu-Galați deschid stagiunea 2015 – 2016 a Operei Brașov!


Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” deschid cea de a XI-a stagiune a „Recitalului de la ora 5”, un program muzical foarte îndrăgit, devenit tradiție în Brașov. Prima reprezentație are loc miercuri, 16 septembrie 2015, de la ora 17.00, la Sala PATRIA (Sala Mică), deoarece Muzeul „Casa Mureșenilor” este încă în reamenajări.

Recitalul se intitulează „Cântec de dor” și va fi susținut de soprana Maria Petcu-Catrina, actrița Nora Vlad (artiste ale Operei Brașov) și chitaristul Corneliu George Voicescu (profesor la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov). Programul cuprinde lucrări din repertoriul românesc, cât și din cel universal, adaptate pentru voce și chitară.

În prima parte a programului, publicul va putea asculta piese, în majoritate de inspirație folclorică, din creația compozitorilor Iacob Mureșianu, Ion Dumitrescu, Tiberiu Brediceanu, Dan Mizrahy, armonizate de conf.univ.dr. Corneliu Voicescu.

În a doua parte a recitalului se vor regăsi lucrări din repertoriul spaniol și argentian compuse de J. Rodrigo, H. Villa-Lobos, A. Piazzolla, J.B. Verini.

Preț bilete: 2 lei – elevi, studenți; 3 lei – pensionari; 5 lei – adulți. Biletele se vor găsi la Sala Mică de la PATRIA, înainte de recital.

Deschiderea stagiunii 2015 – 2016 a Operei Brașov prilejuiește întâlnirea, în mod tradițional, ca la fiecare început și sfârșit de sezon artistic, cu cea mai îndrăgită capodoperă verdiană, „Traviata”, sâmbătă, 19 septembrie 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ilarion Ionescu-Galați, o legendă a muzicii românești, denumit de către critica de specialitate drept „omul-orchestră”, „dirijorul pictor” sau „prinț al baghetei”.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, la 6 martie 1853. „Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris.

Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Inspirându-se din celebrul roman „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul.

Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă.

Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Din distribuție fac parte soliștii Operei Brașov: Valentina Mărgăraș (Violetta Valery), Mihai Irimia (Alfredo Germont), Adrian Mărcan (Giorgio Germont), Asineta Răducan (Flora Bervoix), Sonia Hazarian (Aninna), Claudiu Bugnar (Gaston), Lorand Cristian (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Rește (Dr. Grenvil), Dan Ionescu (Giuseppe), Irinel Felea (Grădinarul). Soliști balet: Ramona Mezei și Dorin Mirea. Regia este semnată de Dimitrie Tabacaru, iar scenografia de Rodica Garștea. Dirijorul corului: Ciprian Țuțu. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Spectacolul se desfășoară sub egida „Brașov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat”, demers pe care Opera Brașov îl susține.

Așadar, Opera Brașov vă propune o deschidere grandioasă, la care vă invită să luați parte, în egală măsură așteptându-vă și la celelalte spectacole din această stagiune!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.