După o vară bogată în evenimente și turiști, Complexul Național Muzeal ASTRA pregătește o toamnă și mai încărcată. Despre ce evenimente este vorba și cum ne putem distra în muzeu, aflați de la Ovidiu Baron, reprezentatul muzeului sibian.
**Reporter: În satul românesc toamna se strânge recolta. Muzeul Astra ce recoltă are?**
Ovidiu Baron: Referitor la recolă, în muzeu toamna aceasta se anunță bogată. O să vernisăm zilele următoare Târgul de Țară, un rezultat care vine ca o confirmare a proiectelor legate de târgurile de bucate tradiționale, începute și desfășurate sub diferite forme din 2007 până în prezent. Ele au fost organizate în acest timp și în zona centrală a Sibiului dar mai ales în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu denumiri care s-au legat de bucatele tradiționale românești și produsele tradiționale. Aceste proiecte au evoluat în Târgul de Țară ca o consacrare a acestui tip de eveniment, care beneficiază începând cu 8 septembrie de o infrastructură dedicată specifică. Asta înseamnă că au fost amenajate câteva căsuțe, replici ale unor construcții tradiționale de lemn, care vor fi folosite de producători. Vor avea în sfârșit condiții optime pentru prezentarea și vânzarea mărfurilor, dar și condiții de depozitare. Absolut toate căsuțele sunt prevăzute cu lăzi frigorifice.
**Rep.: Să înțelegem că târgul de produse tradiționale se permanentizează în Dumbrava Sibiului?**
O. B.: Exact, se permenentizează și pe lângă asta animațiile pe care noi le oferim în muzeu vor fi de acum și mai bine organizate pentru că s-a construit deja, în zona centrală a târgului, o bucătărie țărănească cu un spațiu foarte generos. Ea va fi deschisă publicului și atât vizitatorii care vor să cumpere produse tradiționale cât și cei care doar privesc pot participa la diferite evenimente dedicate gastronomiei traționale românești. Vor fi oferite produse publicului pentru a gusta și toate demonstrațiile se vor finaliza cu produse care la rândul lor pot fi achiziționate sau degustate. Târgul mai materializează și o cercetare de teren pe care au realizat-o colegii noștri din muzeu pe parcursul unui an, în localități aflate în special în județul Sibiu, în vederea identificării unor rețete tradiționale care să poată fi aplicate în bucătăria din muzeu. În același timp au fost
identificați și producători, în special oameni de la țară, târgul nostru mergând pe mici producători și produse autentice, care nu sunt de serie.
**Rep.: Ne poți oferi câteva exemple, ce fel de rețete au fost descoperite și vom putea gusta?**
O. B.: Pentru început vor fi rețete clasice, mai cunoscute, ca să zicem așa, cum sunt scoverzile. Va fi invitat Dumitru Câmpean de la Gura Râului care va realiza o animație pe scoverzi, bineînțeles cu combinațiile obișnuite, de la brânză la gemuri și dulcețuri. Vor mai fi și demonstrații cu bulz ciobănesc, cărnuri de miel și multe altele. Sunt și câteva rețete mai puțin cunoscute, pe care le vom descoperi treptat, în timp.
**Rep.: În afara acestui târg, ce alte evenimente majore mai pregătește CNM Astra pentru această toamnă și pentru iarnă?**
O. B.: Avem multe evenimente în pregătire și aș menționa pentru început animațiile pe care le realizăm în colaborare cu Cârciuma din bătrâni. Luna aceasta vom avea Mustăria, care a ajuns în al treilea an de când o organizăm. Vor fi aduși struguri de la Podgoria Ciumbrud și împreună cu reprezentanții podgoriei vom produce în muzeu must pe care apoi îl vom oferi vizitatorilor. Bineînțeles că totul va fi îmbrăcat într-o atmosferă specială, cu multe multe produse culinare specifice și tot ce trebuie. În afară de acest eveniment, pe tot parcursul lunii septembrie continuăm programul de animații. Chiar în acest week-end o să avem cinci meșteri populari care o să facă demonstrații practice și ateliere ad-hoc pentru vizitatorii care vor
să-și încerce mâna. S-au dovedit de mare succes aceste inițiative, mai ales din punct de vedere al afluxului de turiști, am constatat aproape o dublare a numărului de vizitatori în zilele în care avem programate animații. Și ca să rămânem în această zonă, de evenimente și animații, mai trebuie spus că în iarnă vom avea tăiatul porcului, tot la Cârciuma din bătrâni. Este un eveniment care a prins la public și care a ajuns în al treilea an. În paralel pregătim și produsele specifice perioadei, cârnații, slana și murăturile, care sunt foarte căutate și apreciate de vizitatori.