Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/11/2011
Arhiva Zile si Nopti

Ars Hungarica, despre farmecul unei culturi

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ars Hungarica, despre farmecul unei culturi Share Ars Hungarica, despre farmecul unei culturi


Ars Hungarica, festivalul culturii maghiare, a însemnat un amplu şi interesant program, derulat pe parcursul a cinci zile (2-6 noiembrie) la Sibiu. Concerte, expoziţii, întâlniri sub diferite forme cu cultura maghiară – un program din care orice doritor şi-a putut alege ceva, după preferinţe, mai ales că majoritatea evenimentelor s-au bucurat de traducere. „Din start, festivalul s-a adresat comunităţii maghiare din Sibiu şi împrejurimi, sibienilor dornici să cunoască diverse zone ale culturii maghiare, precum şi tuturor persoanelor care doresc să vină la Sibiu, la festival sau doar la vreunul dintre evenimente”, spunea Levente Serfőző, preşedintele Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu, despre ediţia din acest an a Ars Hungarica, a şasea la număr.

Operă, concerte, film

Deschiderea festivalului a avut loc la Sala Thalia, cu un program de melodii şi operete maghiare interpretate de artişii Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca. Ariile cântate în maghiară au alternat cu cele în română şi germană, evenimentul fiind
deschis tuturor etniilor, reprezentând tocmai o ilustrare a diversităţii culturale locale, a deschiderii unor culturi către celelalte.

Tot la Sala Thalia a avut loc un concert de pian la patru mâini, susţinut vineri de Fancsali János şi Fancsali Emese, precum
şi concertul Cornelio Tutu Band de sâmbătă, după întâlnirea cu un artist emerit al culturii maghiare, născut la Sibiu şi invitat de onoare al festivalului, Ferenc Bács, într-un spectacol intitulat „Momente de viaţă”. În a doua zi de festival, rulase filmul „Emigrantul”, cu traducere în limba engleză, în care Ferenc Bács interpretează rolul principal. Seara de la Thalia, a interviului spectacol cu acest invitat special, a fost considerată de majoritatea invitaţilor momentul cel mai emoţionant al festivalului. Spectacole au fost găzduite şi de Atrium Classic Caffe, unde spectatorii s-au putut bucura seara de concerte de jazz sau folk şi de one man show-uri.

Expoziţii diverse

Vernisajele au fost numeroase, prilej de întâlnire cu artişti din diferite zone ale artei şi de facturi diferite. Galeria Habitus, de exemplu, a găzduit expoziţia „Vitralii”, a lui Morvay Antal şi Morvay Krisztina – Komárno, tată şi fiică din Slovacia, prilej de încântare pentru mulţi. Şi mai interesantă ni s-a părut expoziţia „Projekt 4”, din acelaşi spaţiu, „Expoziţia Tinerelor Talente din Transilvania”. Tema expoziţiei de grup este natura moartă, interpretările din cele mai variate ilustrând atitudinea artiştilor din ziua de azi faţă de o temă veche de când lumea. Am admirat astfel „Poveşti de toamnă” de András Benkő Eszter, „Obiect întunecat” de Andrea Căbuz, „Mână bolnavă” de Fazakas János Lászlo sau „Pălăria de alamă” alui Makkau István.

Dacă expoziţia de vitralii nu mai poate fi vizitată odată cu încheierea festivalului, expoziţia foto din Turnul Sfatului, „Sibiu şi împrejurimi”, sau cea de la subsolul Sălii Thalia, în memoria lui Franz Liszt, mai rămân o vreme aici.

Fermecătoarea Zséda

Seara de închidere a avut loc la Sala Thalia, cu alocuţiunile invitaţilor şi un concert Zséda. Organizatorii şi-au exprimat mulţumirea de a fi putut celebra împreună identitatea etnică maghiară şi onoarea de a fi primit invitaţi speciali. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj prin care a felicitat organizatorii Ars Hungarica pentru faptul că festivalul se bucură deja de un renume nu doar dincolo de zona Transilvaniei, dar şi peste hotare. Szabolcs Guttman, preşedinte de onoare al Biroului Cultural Maghiar din Sibiu, fost arhitect şef al Sibiului, a vorbit despre minunea care s-a întâmplat în Sibiu, odată cu anul 2007, atât în plan cultural, cât şi al protejării patrimoniului construit, şi a punctat faptul că Sibiul este un caz minunat unde spiritul şi valorile locului se împletesc fericit.

Festivalul s-a încheiat cu un recital susţinut de Zséda, cântăreaţa din Ungaria concertând pentru prima oară pe o scenă din ţara noastră. „Divă a muzicii pop ungureşti, Zséda a acceptat invitaţia noastră şi este pentru prima dată în România. Faptul că o face la Sibiu este cu atât mai onorant pentru noi”, a spus Levente Serfőző. Fermecătoare, vădit încântată de căldura publicului de la Sala Thalia, Zséda şi-a cucerit auditoriul cu piese proprii cântate în maghiară alternând cu ever-green-uri în limba engleză, din zona pop şi jazz, cântece din cele foarte cunoscute tuturor, indiferent de vârstă, naţie sau preferinţe muzicale. O încheiere simbolică pentru un festival care îşi doreşte să deschidă larg ferestrele dintre diferite culturi.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută