Statul American vs. John Lennon
The Beatles. Separat. John Lennon. Război. Pace. Subversiune. Opoziție. Politică. Droguri. Asasinat.
În scurte flashuri, imaginea lui Lennon stă în centrul unei perioade din istoria lumii ca un revoluționar al spiritului. Totuși, orice revoluție poate fi periculoasă și trebuie preîntâmpinată. Printre flashuri, intervin FBI, Nixon, poliția. În ultima săptămână a lunii septembrie, 1997, FBI a facut public dosarul lui John Lennon, după mulți ani în care a fost ținut strict-secret…
Dar, spre deosebire de cazul lui Elvis, care era plin de mister și neclarităţi, informațiile conţinute în dosarul Lennon nu sunt deloc genul de info-uri care merită ţinute secret.
Adică, Lennon avea prieteni care erau activiști anti-război (oare la ce s-ar fi așteptat de la omul care cânta ,,Give Peace A Chance?”), poliţiştii voiau să-l aresteze pentru posesie de droguri, plus că John stătea și-n preajma unui papagal care zicea ,,Right On” (amănunt aflat în urma cercetărilor minuțioase ale FBI!).
Majoritatea informaţiilor ţinute ,,clasified” erau mai degrabă periculoase pentru imaginea Agenției, nu pentru cea a artistului.
lată ce încercau agenţii federali să ascundă:
– În 1972, Lennon s-a întâlnit cu un om de stânga, care la rugat să participe la demonstraţia de la Convenţia Naţională Republicană din acel an. John a fost de-acord doar dacă prezenţa sa acolo nu va fi făcută publică înainte de eveniment.
– Un memoriu din februarie 1972 susține că Lennon a contribuit cu 75.000 de dolari pentru a ajuta la fondarea ,,Election Year Strategy Information Center”, un grup care era menit să protesteze la convenţia republicană din 1972 (John a lipsit până la urmă de la convenție).
– Un alt raport arată cum poliţia din New York și FBI-ul au încercat în nenumărate rânduri să-l aresteze pe artist pentru posesie și consum de droguri, dar fără succes. J. Edgar Hoover chiar la rugat pe H.R ,,Bob” Haldeman (consilier prezidenţial) să îl ajute pentru a-l înfunda pe Lennon.
Care..? Ce droguri?
Anglia perioadei Beatles semănă mult cu ce se întâmpla și-n State, asta în materie de droguri. Dar adevărata legătură între John Lennon și droguri se face o dată cu plecarea trupei în India. Deși, la întoarcere, cântăreţul a afirmat că plecarea în India a fost o greșeală, mai târziu publicul auzea tot felul de bârfe despre înclinaţile către hash, heroină și opiumale ale lui John. Un obicei periculos pentru libertatea sa, mai ales din cauza autorităţilor.
Un cercetător care strângea materiale pentru cartea despre Lennon, Jon Wiener, a început să ceară cu insistență ca FBI-ul să facă public dosarul artistului, în 1983 chiar dând Biroul în judecată pentru nerespectarea legii. FBI s-a apărat afirmând că informațiile ţin de siguranța națională. Caz nerezolvat. Totuși, în 1995, un judecător federal a ordonat FBI-ului să explice de ce nu au eliberat dosarul când acesta a fost cerut. În loc să răspundă, federalii au cerut o înţelegere, prin care mare parte din dosar să fie facut public (multe din file fiind date și de serviciul secret britanic). Wiener a primit și 200 de mii de dolari despăgubiri.
Muzica răspunde
Ca mai toți marii artiști, Lennon și-a prevăzut sfârșitul prematur. Nu avea să vină din cauza faptului că fuma zilnic câteva grame de hash sau că mai fuma la folie și ceva heroină, ci: ,,Hatred and jealousy gonna be the death of me” – ,,Ura și gelozia vor fi moartea mea” (piesa ,,Scared”).
După nașterea fiului său, Sean, în 1975, Lennon s-a retras din muzică, plonjând în degradare, asemeni lui Elvis Presley. Se dădea foarte rar jos din pat, facea scandal din cauza programelor de la televizor, a săpunului din baie sau a indigestiei sale cronice.
După lungă perioada de hibernare, John a scos împreună cu soția sa, Yoko Ono, ,,Double Fantasy“, în anul 1980, care a câștigat un premiu Grammy pentru cel mai bun album al anului.
Lennon a fost ucis în ziua de 8 decembrie, 1980, în New York. FBI? CIA? Republicanii? Încă un dosar cu răspuns cam incert, în minunata tradiţie a ambiguității americane.
Moartea sa a afectat milioane de oameni din întreaga lume. John Lennon continuă să fie admirat de noi generaţii de fani, o icoană a păcii, un rebel consumator de droguri.
Text preluat din Revista Sunete, nr. 13, septembrie 2004.
Autor: Costel Cristea