Meniu Zile și Nopți

Ateneul Național din Iași

Comentarii Ateneul Național din Iași Share Ateneul Național din Iași
Ateneul Național din Iași

Ateneul Național din Iași

Ateneul Național din Iași – Instituţie publică de spectacole şi concerte – produce, organizează şi găzduieşte evenimente culturale: spectacole teatru, dans, muzică, expoziţii, cursuri.

Ateneul Național din Iași – Istoric:

„Astăzi, în 25 Aprilie 1920, în al VI-lea an al domniei Majestății Sale Ferdinand I, Regele tuturor românilor și al augustei sale soții, Majestatea Sa Regina Maria și în zilele păstoriei Î.P.S.S Mitropolit al Moldovei și Sucevei, Prefect al Județului fiind Dl. Petru Pogonat și Primar al orașului dl. Mihai Negruzzi.

Zid clădit și inaugurat de către un grup de buni români, în frunte cu dl. prof. univers.dr. Cuza „Ateneul Popular” în suburbia Tătărași din orașul Iași.

Mânați de dorința de a pune la îndemâna poporului, în păturile lui adânci, un lăcaș de cultură, care să lumineze mintea și să înnobileze sufletele celor mulți și harnici, în ceasurile lor de răgaz, am pus temeliile acestui „Ateneu Popular”. Adânc convinși de ideea că numai prin o cultură națională larg răspândită, un popor își făurește un viitor trainic și își păstrează un loc de cinste în rândul popoarelor civilizate ale lumii, deschidem largi porțile acestui așezământ popular.” (Transliterarea Actului de Înființare)

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalităţile de seamă ale României. Povestea continuă, iar zilnic, prin dedicarea noastră, ne asigurăm să transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale.Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: ”Unire prin cultură”.

Negura epocii comuniste a ascuns în dedesubturile sale inclusiv identitatea acestui loc menit să emane esența culturii. Din acest motiv, cu timpul, instituția Ateneului a cunoscut mai multe schimbări datorate noilor conduceri sub care și-a desfășurat activtatea. Una dintre aceste schimbări a fost o nouă abordare asupra logo-ului.

Am dorit întoarcerea la origini și ne-am propus ca viziunea noii conduceri să se reflecte și în identitatea vizuală a instituției. Noua conducere a Ateneului dorește să transmită viziunea sa prin energie și dinamism, dar fără a uita trecutul. Rădăcinile le-am păstrat, pentru a menține vie ideea ce a stat la baza acestei instituții, dar am adăugat claritate și rafinament pentru a transpune încă de la început înalta calitate ce se reflectă din actele noastre culturale. Așadar, am aruncat ancora trecutului în contemporaneitate, cu scopul de a reașeza Ateneul din Iași pe harta instituțiilor de renume din România, iar publicul să simtă apartenența sa la o instituție care respectă valorile: Unire prin Cultură.

Ateneul din Iași, după 70 de ani, revine sub blazonul regal. Din anul 1923 și până în 1947, Regii Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I al României au acordat Înaltul Lor Patronaj instituției de cultură ieșene. În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în data de 21 martie 2018 la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române a acordat Înaltul Său Patronaj Ateneului ieșean.

Astfel, ca o reparație istorică, acesta revine acasă, redobândindu-și prestanța și certificarea înaltei calități a evenimentelor culturale organizate, din partea Casei Regale a României.

fo3

În anul 2019, la 100 de ani de la înființarea Societății Ateneului, instituția a primit un nou titlu, devenind „Ateneul Național din Iași”. Cu noi imobile de importanță istorică pentru patrimoniul cultural național primite în administrare, echipa Ateneului și-a lărgit ariile de interes, însă, a continuat să ofere publicului, cu același profesionalism, un program cultural-artistic deosebit, cu multe festivaluri de teatru, operă, umor și grafică satirică, de outdoor sau de interior, unele inaugurale, altele consacrate deja la nivel local și național, spectacole de teatru românești, în care comedia a fost esența, concerte cu artiști consacrați, lansări de carte, inaugurări ale unor spații expoziționale noi și unice la nivel național.

Anul 2019 a mai însemnat și reintroducerea fostului Cinematograf Victoria (actuala Sala Unirii) în circuitul cultural, dar mai ales realizarea celui mai lung și răsunător turneu al echipei Ateneului, intitulat „Turneul Național Unire prin Cultură”. Acest proiect a însemnat deplasări în peste 125 de localități din România, Bucovina de Nord și Basarabia și a ajuns la peste 50.000 de iubitori de teatru și susținători ai culturii.

fo7

2020 a fost anul în care instituția noastră a împlinit 100 de ani de la inaugurare, prin urmare, încă din 2019 erau planificate unele proiecte, premiere, evenimente aniversare, acțiuni cultural-artistice și educaționale inedite, turnee în străinătate pentru Diaspora românească, parteneriate la nivel internațional pe care doream să le fructificăm prin proiecte de anvergură și, bineînțeles, o serie de investiții de amploare în ceea ce privește patrimoniul pe care Ateneul ieșean îl administrează, pe plan local.

Deși nu concepeam ca magnitudinea evenimentelor planificate să fie clintite de ceva sau de cineva, pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, COVID 19, ne-a arătat cât suntem de vremelnici, motiv pentru care a trebuit să găsim resursele necesare pentru a fi puternici, inventivi, creativi dar pragmatici, totodată, în deciziile strategice pe care a trebuit să le luăm într-un timp foarte scurt.

Având un respect și o prețuire enormă pentru resursele umane pe care le avem zi de zi în Ateneu, ne-am organizat astfel încât toți să fie implicați în proiecte care puteau fi realizate (conform prevederilor existente privind organizarea evenimentelor cu și pentru public), în online, outdoor, sau în interior.

fo4

În 2020 am reușit, astfel, să oferim publicului premiere de teatru atât pentru copii, cât și pentru adulți, concerte de muzică, festivaluri de anvergură (printre care amintim Serile Filmului Românesc – ediția XI), licitații, am inaugurat noi spații expoziționale și le-am promovat pe cele existente deja, am fost singura instituție din Iași care a fost deschisă publicului în cadrul proiectului național Noaptea Albă a Muzeelor, respectând toate prevederile legale existente.

În data de 25 Aprilie 2020, instituția ieșeană a împlinit 100 de ani de la inaugurare. Deși ne-am fi dorit ca amploarea evenimentelor aniversare să fie alta, având în vedere restricțiile impuse de pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, am apelat la canalul Youtube al instituției ( https://www.youtube.com/watch?v=m6NysrNIe-Q ) pentru a prezenta publicului o retrospectivă a celor 100 de ani. Astfel, am transmis o conferință de presă inedită, intitulată: „De la Ateneul Popular în 1920, la Ateneul Național din Iași 2020”.

La finalul anului, Ateneul ieșean a devenit membru al Camerei de Comerț Norvegiano-Române din Oslo, capitala Norvegiei, alături de care a dezvoltat parteneriate în domenii diverse, de la educație, artă, cultură, social, până la mediu și eficiență energetică.

fo5

Ateneul din Iași a intrat în liga instituțiilor culturale ieșene de marcă, ajungând să fie de referință pentru regiunea Nord Est a României, prin diversitatea și complexitatea programelor cultural-artistice oferite publicului larg, precum și prin toate deplasările în teritoriu realizate.

Evenimente la Ateneul Național din Iași

Detalii loc

Telefon

0770 227 524

Orar

-

Adresa

Str. Ion Creangă nr. 14, Iași

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută