Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/07/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Expoziție de fotografie cu rol de mărturie istorică: “Satul românesc aproape de oraș” de Ozolin Dușa

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Expoziție de fotografie cu rol de mărturie istorică: “Satul românesc aproape de oraș” de Ozolin Dușa Share Expoziție de fotografie cu rol de mărturie istorică: “Satul românesc aproape de oraș” de Ozolin Dușa


Ateneul Național din Iași invită iubitorii de artă și fotografie vineri, 8 iulie 2022, ora 17:00, la vernisajul expoziției de fotografii „Satul românesc aproape de oraș” realizată de fotograful ieșean Ozolin Dușa. Lucrările vor fi expuse în Galeria Regală în perioada 8 iulie – 3 august

Expoziţia va fi vernisată de autorul fotografiilor, împreună cu Andrei Apreotesei, directorul Ateneului Tătăraşi şi cuprinde 50 de lucrări format 50/70 realizate de-a lungul carierei artistului şi a plimbărilor sale prin satele din jurul Iaşului.

Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a tradiției și arhitecturii satului ieșean, rolul de mărturie istorică a timpurilor de odinioară, pentru generațiile viitoare.  

Prima expoziție va povesti despre casele de sub poala Codrilor Iașului, din zona Bârnova, Ciurea, Picioru Lupului, Curături.

Cadrele surprind într-un mod natural și spontan case vechi, locuite de țăranii autentici din preajma Codrilor Iașului. Multe dintre acestea datează încă din perioada Primului Război Mondial, iar Ozolin Dușa le-a fotografiat în diferite perioade de timp sau anotimpuri. Astfel, casele nu vor dispărea din memoria colectivă , chiar dacă în urma lor vor rămâne doar fotografii.

Expoziția este un proiect mai mare pe care l-am început de ceva vreme și pe care-l voi continua cu mare drag. Satele noastre dragi. Cei care locuiesc încă acolo și lucrează în oraș nu sunt nici la țară, nici in oraș, ci sunt navetiștii vremurilor care apun. Oameni care trăiesc în două lumi diferite și nu aparțin nici uneia dintre ele. Timpul nu iartă. Casele lor frumoase, împodobite cu cerdace de lemn măiestru meșteșugite de către meșteri care, iată, nu mai sunt, se pierd încetul cu încetul în umbra noilor construcții urâte de beton și sticlă. „Progresul” duce la uitare. Peste câți ani, casele vechi vor rămâne în amintirea noastră, murind odată cu noi. Eu cred că le datorăm acest proiect. De aceea, expoziția însăși este o mărturie a unei perioade care dispare iar eu sunt un om care decupează o bucată de realitate.

Ozolin Dușa

Sursa foto: Facebook Ozolin Dușa

Ozolin Duşa este fotograf şi poet. Născut în 1961 este absolvent al Academiei de Arte George Enescu din Iaşi, departamentul Teatru, secţia Teatrologie şi masterand al aceleeaşi Universităţi, secţia Foto-video. Primii pași în cariera de fotograf ia făcut la începutul anilor 80, căutând în permanență clipă și povești pentru a le imortaliza, redând povestea prin imagini.

Este membru al Asociației Artiștilor Fotografii din România, precum și al Federației Internaționale de Artă Fotografică, având la activ zeci de expoziții și sute de lucrări.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută